Inflația în Republica Moldova se va menține la un nivel înalt până la finele acestui an
-
13 Mai 2022 12:13
Conjunctura internațională, tarifele neajustare la timp și războiul din Ucraina – sunt principalii factori ce mențin la cote înalte rata inflației în Rep. Moldova. Banca Națională a Moldovei prognozează că inflația se va menține la un nivel înalt până la finele acestui an, înscriind o medie de 27,3%. Cea mai mare creștere se așteaptă în trimestrul trei. Păturile socialmente vulnerabile vor fi cele mai afectate de nivelul mare al inflației și al prețurilor, iar guvernul trebuie să fortifice politicile sociale. Declarații în acest sens a făcut guvernatorul BNM, Octavian Armașu, la prezentarea raportului asupra inflației, transmite Radio Chișinău.
Este primul raport al Băncii Naționale de după începutul războiului din Ucraina, care a influențat toate economiile din regiune. Băncile Centrale mai multor țări au înăsprit politicile monetare, iar BNM nu a făcut excepție. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu a spus că războiul din Ucraina a provocat explozia prețurilor la resurse energetice, influențând în mare măsură procesele inflaționiste de la noi:
„Inflația este mare și va fi mai înaltă și mai persistentă, și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară restrictivă care vor permite revenirea la echilibru și asigurarea stabilității monedei naționale.”
Guvernatorul a arătat, în contextul prețurilor reglementate, că, în ultimii ani, multe dintre tarife au fost diminuate nejustificat.
În luna aprilie, curentul s-a majorat cu 34,9%, prețul la gaze în rețea cu 227%, încălzirea centrală cu 92%, la apă caldă cu 80%. Presiunile acestea externe au impus ajustării semnificative de tarife. În țările unde aceste ajustări se făceau la timp și treptat, respectiv aceste impulsuri nu sunt atât de puternice. La noi, deoarece s-au menținut tarife foarte mici, acum impulsul este mult mai mare.”
Vorbind despre politica monetară a BNM, Armașu a spus că rata de bază rămâne, în continuare, la nivelul de 15,5%, dar aceasta ar mai putea fi majorată.
„Noi în continuare vrem să obținem creșterea ratelor, în special la depozite ca oamenii să fie motivați să economisească mai mult și să consume mai puțin.”
Șeful BNM a dat asigurări că există suficiente lichidități în țară.
Octavian Armașu a mai spus că în situația creșterii inflației și a prețurilor cel mai mult vor fi afectate păturile socialmente vulnerabile, iar guvernul ar trebui să fortifice politicile sociale. Pentru anul viitor, Banca Națională prognozează o medie anulă a inflației de 16,5%.