Infecțiile acute ale căilor respiratorii se mențin la nivel de intensitate înaltă, ANSP

  • 05 Ianuarie 2023 12:28
Infecțiile acute ale căilor respiratorii se mențin la nivel de intensitate înaltă, ANSP

Morbiditatea prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare s-a menținut săptămâna trecută la nivel de intensitate înaltă, chiar dacă a fost o descreștere cu 12,9 % în comparație cu săptămâna precedentă. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică denotă că din totalul de 14 424 de cazuri, peste 44% au fost înregistrate în municipiul Chișinău, transmite IPN.

Tot în perioada 26 decembrie-2 ianuarie, au fost înregistrate 203 cazuri de gripă sezonieră. Cele mai multe – 163 au fost raportate în Chișinău, iar celelalte în Comrat, Bălți, Călărași, Soroca, Nisporeni etc. Peste 63% din bolnavii cu gripă au fost spitalizați.

De la începutul perioadei de monitorizare, octombrie 2023, au fost înregistrate în total 722 de cazuri de gripă. Cazurile de infecții acute ale căilor respiratorii superioare au depășit 123 de mii, iar numărul infecțiilor respiratorii acute severe – a ajuns la 5 400.

ANSP precizează că procesul de imunizare împotriva gripei sezoniere continuă în instituțiile medico-sanitare publice din țară. Este recomandată vaccinarea concomitentă împotriva gripei sezoniere și a infecției cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Specialiștii în sănătate publică mai recomandă populației respectarea în continuare a distanței fizice, a igienei personale, a igienei tusei, igienei locuinței, igienei și dezinfecției mâinilor. De asemenea, este indicată adresarea la medic la apariția simptoamelor compatibile cu gripa și IACRS, precum și evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport și în locurile aglomerate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău