Industria alimentară se confruntă cu un șoc fără precedent. Tot ce se putea scumpi se scumpește: energia, combustibilul, munca, materiile prime, informează Mediafax.
Ungaria se confruntă cu o penurie de făină. Companiile de morărit anunță scumpiri de 40%, iar poducătorii de pâine vor ridica prețurile cu peste 10%. Ungaria este în situația aceasta deși este un stat propice agriculturii, investește în acest sector, nu este sărac și nu este izolat de piețele externe.
Probleme asemănătoare au multe alte economii din diverse părți ale lumii. Aceasta pentru că economia alimentară modernă nu a mai avut de-a face cu forțe precum cele care o modelează în prezent: toate componentele de cost, cum ar fi energia, combustibilul, munca, materiile prime au crescut drastic și toate în același timp, după cum scrie Hungary Today.
Prețurile grâului cresc din SUA și până în Rusia, atingând niveluri record în Europa și conducând la scumpirea pâinii. Iar situația nu se va ameliora prea curând, după cum a concluzionat Bloomberg, citat de ZF.
Culturile de grâu, cele mai întinse ca suprafață din lume, au fost lovite anul acesta de secetă, îngheț și ploi puternice. Cele ale principalilor exportatori n-au făcut excepție. Acest lucru a condus la reducerea cantităților de făină disponibile pentru produse variind de la pizza la pâinea franțuzească și pastele făinoase italiene sau turcești. Iar oferta limitată când cererea este mare duce la creșterea prețurilor.
Experții sunt îngrijorați că recoltele așteptate de la Argentina și Australia nu vor reuși să aducă suficientă materie primă pe piață pentru a o detensiona. „Iar situația se poate înrăutăți”, spune Carlos Mera, analist pe agricultură la Rabobank. „Cu cât prețurile se duc mai sus, cu atât mai multă frică pătrunde pe piață, iar cumpărătorii sunt tentați să se lase pradă panicii”.