Indonezia: Zeci de mii de locuitori, evacuați în urma inundațiilor imputate defrișărilor

  • 04 Ianuarie 2022 13:57
Indonezia: Zeci de mii de locuitori, evacuați în urma inundațiilor imputate defrișărilor

Inundațiile puternice de pe insula indoneziană Sumatra au condus la evacuarea a circa 24.000 de indonezieni și la moartea a doi copii, au declarat marți autoritățile, în timp ce apărătorii mediului afirmă că inundațiile sunt efectul defrișărilor, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Ploile torențiale au căzut peste nordul insulei indoneziene din 31 decembrie, provocând ieșirea din matcă a râurilor și crescând nivelul apelor cu până la trei metri în zonele rezidențiale, potrivit agenției locale de gestionare a dezastrelor.

"Suntem afectați de inundații de cel puțin 5 până la 8 ori pe an în Pirak Timur", a declarat un rezident, în vârstă de 33 de ani, din această localitate din provincia Aceh. "Însă inundațiile de astăzi sunt printre cele mai grave", a mai spus el.

Autoritățile din provincia Aceh, nordul Sumatra, au declarat stare de urgență după inundațiile care au distrus clădiri publice, infrastructura și zone agricole.

În provincia agricolă Jambi, centrul Sumatra, 24.000 de persoane au fost, de asemenea, afectate de inundații care nu au provocat victime.

În opinia organizației de mediu Walhi, aceste inundații sunt strâns legate de defrișarea zonelor din amonte pentru plantațiile de ulei de palmier.

"Dacă distrugem mediul în amonte, însă autoritățile se ocupă doar de aval, acest lucru nu rezolvă problema", iar inundațiile vor continua să aibă loc în fiecare an, afirmă directorul executiv al Walhi din Aceh, Ahmad Shalihin.

Malaezia vecină depune de asemenea eforturi să-și revină după inundațiile grave care au lovit țara luna trecută, provocând circa 50 de morți.

Aproximativ 13.000 de persoane se află în continuare în adăposturi după evacuarea a aproximativ 70.000 de persoane la sfârșitul anului 2021 în mai multe state din țara din Asia de Sud-Est, inclusiv din Selangor, care înconjoară capitala Malaeziei, Kuala Lumpur.

Alunecările de teren și inundațiile sunt frecvente în Indonezia, precum și în Malaezia în timpul sezonului ploios.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău