Indonezia | Șase morți la Jakarta în confruntări care au avut loc după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale

  • 22 Mai 2019 10:26
Indonezia | Șase morți la Jakarta în confruntări care au avut loc după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale

Șase persoane au fost ucise în Jakarta în confruntări care au avut loc miercuri dimineața între susținători ai opoziției și poliție, după anunțarea în ajun a rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale din Indonezia care i-au dat câștig de cauză președintelui în exercițiu Joko Widodo, relatează AFP și dpa.

''Până la ora 9:00 (02:00 GMT) s-au înregistrat șase morți'', a declarat guvernatorul Jakartei, Anies Basweden. Circa 200 de persoane au fost rănite, potrivit dpa.

Aproximativ 20 de protestatari au fost arestați, potrivit poliției, care a indicat că verifică informații potrivit cărora o persoană a fost împușcată mortal în timpul ciocnirilor.

"Încă verificăm, dar trebuie să reafirm că polițiștii nu folosesc gloanțe reale", a declarat Dedi Prasetyo, purtător de cuvânt al poliției indoneziene.

Un alt purtător de cuvânt al poliției, Muhammad Iqbal, a declarat că, ''în controlarea protestului, poliția nu a fost echipată cu muniție reală de la început''. ''Dacă cineva a folosit muniție reală, atunci nu a fost din rândurile personalului poliției'', a insistat el, care a adăugat că protestele nu au fost spontane, ci ''la cerere''. Iqbal nu a precizat cine s-ar fi aflat în spatele protestelor, potrivit viziunii poliției.

Forțele de intervenție au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții care au aruncat cu pietre și artificii către poliție.

Unii manifestanți au incendiat standuri cu produse și mai multe vehicule au fost arse, notează AFP. Un comandant al forțelor speciale a fost reținut pentru că a încercat să ofere arme protestatarilor, a anunțat anterior guvernul indonezian.

O gară importantă care deservește centrul orașului a fost închisă precum și mai multe drumuri care duc spre Comisia Electorală (KPU) și Centrul de monitorizare electorală (Bawaslu).

De asemenea, au fost închise centre comerciale, întreprinderi și școli. Peste 30.000 de forțe de ordine au fost desfășurate în capitala Indoneziei în așteptarea anunțării rezultatelor alegerilor prezidențiale, puternic contestate.

Comisia electorală indoneziană a anunțat că Joko Widodo este câștigătorul alegerilor cu 55,5% din voturi, în timp ce adversarul său, fostul general Prabowo Subianto, a obținut 44%. Dar acesta pune sub semnul întrebării numărarea voturilor și consideră că alegerile au fost fraudate, acuzații care nu au fost confirmate de organismul indonezian de supervizare electorală sau de observatori independenți.

Prabowo Subianto le-a cerut susținătorilor săi să-și mențină calmul și intenționează să conteste alegerile la Curtea Constituțională.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău