Indonezia: Bilanțul deceselor în urma erupției vulcanului Semeru a urcat la 34 de morți

  • 07 Decembrie 2021 12:35
Indonezia: Bilanțul deceselor în urma erupției vulcanului Semeru a urcat la 34 de morți

Bilanțul deceselor în urma erupției vulcanului indonezian Semeru a urcat marți la 34 de morți, a anunțat Agenția de gestionare a dezastrelor, în timp ce președintele acestui arhipelag din Asia de Sud-Est s-a deplasat la fața locului pentru a constata pagubele, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Vulcanul Semeru din provincia indoneziană Java de Est a erupt din nou luni, aruncând în atmosferă o coloană uriașă de cenușă, care a acoperit apoi satele învecinate și provocând panică în rândul populației.

"Potrivit celui mai recent bilanț, 34 de persoane au murit, iar 17 sunt date dispărute", a declarat Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al agenției pentru AFP, actualizând bilanțul de 22 de decese stabilit cu o zi înainte.

Erupția vulcanului a făcut zeci de răniți, majoritatea suferind arsuri.

Străzi întregi erau acoperite de cenușă și noroi, camioane sau case fiind îngropate până la nivelul acoperișului.

Satul Curah Kobokan, cel mai apropiat de crater, a fost devastat de cenușa fierbinte, care a fost fatală pentru mulți locuitori.

Echipele de salvare lucrează în condiții dificile pentru a căuta supraviețuitori și cadavre, căutând printre resturi, noroi și cenușă, fiind ajutați de câini antrenați. Însă amenințarea vulcanului, instabilitatea solului și ploaia care poate deplasa molozul, le încetinesc eforturile.

Vulcanul Semeru prezintă o activitate intermitentă, cu câteva erupții de mică amploare zilnic, iar peste 3.500 de locuitori au fost evacuați din zonă.

Mii de case și clădiri au fost avariate, între care 24 de școli, potrivit datelor provizorii oferite de Centrul de gestionare a dezastrelor.

Președintele indonezian Joko Widodo a promis că guvernul va ajuta la relocarea celor care nu se mai pot întoarce acasă din cauza riscului de erupție.

"Sper că atunci când lucrurile se vor liniști, vom putea repara infrastructura și vom lua în considerare posibilitatea de a muta locuințele din zonele considerate periculoase", a spus el, estimând că sunt vizate circa 2.000 de case.

Muntele Semeru, cu o înălțime de 3.676 de metri, care face parte din Parcul Național Bromo Tengger Semeru, a erupt de mai multe ori din decembrie anul trecut.

Indonezia, o țară cu 127 de vulcani activi, se află în așa numitul "Cerc de foc al Pacificului", fiind afectată frecvent de cutremure, majoritatea de mică intensitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău