India: Noi manifestații împotriva legii privind cetățenia; bilanțul urcă la 21 de morți

  • 21 Decembrie 2019 16:47
India: Noi manifestații împotriva legii privind cetățenia; bilanțul urcă la 21 de morți

Mii de persoane au ieșit pe străzi sâmbătă în mai multe orașe indiene pentru a protesta împotriva noii legi privind cetățenia, care provoacă o îngrijorare tot mai mare în țară și tensiuni soldate cu 21 de morți până în prezent, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Noi manifestații au avut loc sâmbătă la Chennai, capitala statului Tamil Nadu, și Patna, în statul Bihar, unde trei demonstranți au fost răniți prin împușcare, potrivit poliției. Un protest era în curs și la New Delhi, capitala țării, unde manifestanții au ridicat în amurg telefoanele mobile cu lanternele aprinse în fața celei mai mari moschei indiene, Jama Masjid.

Un manifestant a murit sâmbătă în urma unor ciocniri cu forțele de ordine la Rampur, în statul Uttar Pradesh, a anunțat poliția.

Protestele au loc a doua zi după ce manifestațiile au degenerat vineri în statul Uttar Pradesh, provocând moartea a 11 persoane, printre care un copil de 8 ani, călcat în picioare în timpul unei busculade în orașul sfânt hindus Varanasi, a declarat șeful poliției din district, Prabhakar Chaudhary.

Manifestațiile au început în urmă cu zece zile împotriva legii privind cetățenia care a fost considerată discriminatorie față de musulmani.

Adoptată pe 11 decembrie de parlamentul indian, legea facilitează obținerea cetățeniei indiene de către refugiații din Afganistan, Bangladesh și Pakistan, cu excepția musulmanilor.

Uttar Pradesh este, cu circa 200 de milioane de locuitori, dintre care 20% musulmani, statul cu cea mai mare populație din India.

Zece persoane au fost împușcate mortal vineri, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al poliției statului Uttar Pradesh, Shirish Chandra.

Douăsprezece dintre cele 20 de victime înregistrare în valul de proteste au fost ucise în Uttar Pradesh.

"Când poliția a încercat să reprime protestele, oamenii au început să alerge pentru a se proteja și a urmat o busculadă, în care copilul a murit", a explicat un responsabil local al poliției, Prabakar Chaudhary, despre incidentul produs la Varanasi.

Poliția "a dat dovadă de o reținere totală față de manifestanții care îi atacau cu pietre", a dat el asigurări.

Opoziția politică a denunțat la rândul său o "represiune brutală" a manifestanților de către puterea naționalistă hindusă.

Poliția a ridicat baraje sâmbătă de/a lungul bulevardului Jantar Mantar, în centrul New Delhi, devenit în ultimii ani un loc predilect al protestelor.

Autoritățile fac efortul de a limita tensiunile prin impunerea de legi de urgență, blocând accesul la internet sau închizând magazinele și restaurantele în locurile cele mai sensibile din țară.

Poliția însă a făcut uz și de arme, de gaze lacrimogene și i-a atacat pe manifestanți cu bastoane. Sute de persoane au fost reținute.

Opozanții legii controversate dau asigurări că nu vor renunța la proteste atâta timp cât legea cetățeniei nu va fi revocată.

Vineri seară, într-un cartier vechi din New Delhi, un jurnalist al France Presse a văzut manifestanți, printre care și copii, reținuți și loviți de poliție. Protestatarii scandau sloganuri ostile lui Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, aruncând cu pietre în forțele de ordine.

Majoritatea persoanelor reținute au fost eliberate, a anunțat sâmbătă poliția.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău