India a înregistrat peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record

  • 21 Aprilie 2021 11:49
India a înregistrat peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record

India a înregistrat peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19 și 295.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore, unul dintre cele mai grave bilanțuri zilnice din lume de la începutul pandemiei, informează AFP, citată de Agerpres.

A doua țară cea mai populată de pe planetă, India a raportat până în prezent peste 182.000 de decese provocate de COVID-19 și 15,6 milioane de cazuri de contaminare, determinându-l pe prim-ministrul Narendra Modi să intervină pentru prima dată la televiziune de la „explozia” cifrelor legate de pandemie.

Recunoscând că India și cei 1,3 miliarde de locuitori ai săi duc „încă o dată o mare bătălie”, Modi le-a cerut compatrioților să depună mai multe eforturi în fața pandemiei pentru a evita impunerea de noi lockdown-uri în țară, pe fondul unei grave crize sanitare asociate unui al doilea val epidemic virulent.

„Situația era sub control în urmă cu câteva săptămâni și al doilea val a venit ca un uragan”, a subliniat el.

În pofida orașelor sale supraaglomerate și a sistemului sanitar depășit, India reușise până acum să scape relativ nevătămată dintr-o pandemie care a ucis peste trei milioane de persoane în întreaga lume.

În ultimele săptămâni milioane de persoane au participat la festivalul religios hindus Kumbh Mela, la mitinguri politice, la nunți fastuoase sau la evenimente sportive
Însă ultimele săptămâni au fost marcate de adunări în masă. Milioane de persoane au participat la festivalul religios hindus Kumbh Mela, la mitinguri politice, la nunți fastuoase sau la evenimente sportive.

Potrivit presei, producția de medicamente esențiale împotriva coronavirusului a fost încetinită sau chiar suspendată în unele fabrici, iar licitațiile pentru fabricile care produc oxigen sunt întârziate.

În prezent, familiile bolnavilor sunt forțate să plătească prețuri exorbitante pe piața neagră pentru medicamente și oxigen, iar grupurile de WhatsApp sunt inundate de solicitări disperate de ajutor.

Șeful guvernului local din Delhi, Arvind Kejriwal, care s-a autoizolat marți după ce soția sa a fost testată pozitiv pentru COVID-19, a scris pe Twitter marți seara că unora dintre spitalele din această metropolă cu circa 25 de milioane de locuitori nu le-au mai rămas decât „câteva ore de oxigen” în rezerve.

Lanțul de aprovizionare cu oxigen necesar bolnavilor de COVID-19, aproape de o criză majoră
În acest context, Satyendar Jain, ministrul Sănătății din Delhi, a cerut guvernului federal să „restabilească lanțul de aprovizionare cu oxigen pentru a evita o criză majoră”.

Spitalele din statul Maharashtra, în vestul țării, și capitala sa supraaglomerată, Mumbai, epicentrul focarului de coronavirus, se confruntă, de asemenea, cu penurii severe, potrivit presei.

Pe fondul exploziei numărului de cazuri, statele indiene au impus diferite restricții: de luni seară New Delhi este în lockdown timp de o săptămână, în Maharashtra, toate magazinele neesențiale au fost închise, iar Uttar Pradesh, un stat cu o populație de 200 de milioane de locuitori, impune un lockdown pe perioada weekendului.

Statele Unite descurajează în prezent călătoriile în India, chiar și pentru persoanele complet vaccinate, în timp ce Marea Britanie a adăugat țara pe „lista sa roșie”.

India a administrat până în prezent peste 130 de milioane de seruri anti-COVID-19 și, începând din 1 mai, toți adulții vor putea fi vaccinați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău