Potrivit sursei citate, Legea menționată prevede că pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie rata inflației înregistrată în ultimul semestru al anului precedent anului indexării, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs.
Astfel, se propune indexarea cu 1,07 a pensiilor, la 1 octombrie curent, reieșind din rata inflației înregistrată în primul semestru 2020. Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică rata inflației înregistrată în I semestru al anului 2020 (luna iunie) față de decembrie 2019 este de 1,07 % (IPC – 101,07%).
Ministerul de resort menționează că scopul indexării anuale este reactualizarea periodică a mărimii pensiilor de asigurări sociale de stat, care este specifică prin caracterul său anual, permanent și obligatoriu. Indexării sînt supuse toate categoriile de pensii, indiferent de tipul acestora, mărimea pensiei și nu de la caz la caz.
Astfel, de la 1 octombrie 2020 cuantumul pensiei minime pentru limită de vîrstă va constitui 1.143,57 lei reieșind din aplicarea coeficientului de indexare menționat asupra cuantumului pensiei minime în vigoare pînă la 1 octombrie 2020 (1.131,46 lei). Diferența dintre cuantumul pensiei minime și cuantumul pensiei calculate se va achita din mijloacele bugetului de stat.
Ministerul mai notează în nota informativă a proiectului că, reieșind din faptul că urmare a aplicării coeficientului de indexare de la 1 octombrie de 1,07 %, în vederea sporirii măsurilor de protecție socială a persoanelor cu venituri mici, beneficiarii de pensii al căror cuantum este sub 3.000 lei și beneficiarii de alocații sociale, vor primi suportului financiar unic majorat de 900 lei. Cuantumul suportului financiar unic majorat se va acorda la 1 octombrie 2020.