Indexarea pensiilor, „Satul European”, burse de excelență și modificarea listei substanțelor stupefiante. Deciziile aprobate de Guvern pe 26 martie

  • 26 Martie 14:19
Indexarea pensiilor, „Satul European”, burse de excelență și modificarea listei substanțelor stupefiante. Deciziile aprobate de Guvern pe 26 martie

De la 1 aprilie pensiile vor crește în medie cu 262 de lei, a anunțat astăzi ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul ședinței de Guvern. Totodată, pensia medie pentru limita de vârstă va crește cu 249 de lei și va constitui 3926 de lei. De asemenea, Executivul a aprobat Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” pentru următorii patru ani, transmite Radio Chișinău.

Începând cu 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%. Astfel, ca urmare a indexării, pensia minimă va constitui 2778 de lei, iar mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă va crește cu 249 de lei și va ajunge la 3926 de lei.

Indexarea pensiilor se va realiza pentru aproape 680 de mii de beneficiari.

Citiți și: Aprobat de Guvern: Din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%

De asemenea, Guvernul a aprobat Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” 2024-2028. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în următorii patru ani, circa 200 de mii de oameni urmează să aibă acces la apă, alte 250 de mii de oameni vor avea iluminat stradal în localitate, iar cel puțin 400 de angajați ai primăriilor vor fi ghidați să atragă proiecte investiționale în satele lor.

„Programul are drept scop îmbunătățirea condițiilor de trai, creșterea atractivității investiționale și asigurarea unei dezvoltări durabile a localităților Rep. Moldova. Vom face asta prin accelerarea ritmului de echipare a unităților administrativ-teritoriale cu toată infrastructura necesară (…). Implementarea programului va fi axată pe următoarele obiective specifice: asigurarea accesului îmbunătățit la infrastructura tehnico-edilitară locală pentru 532 de mii de cetățeni până în 2028, îmbunătățirea calității infrastructurii sociale, locale în 500 de localități până în anul 2028, consolidarea capacității a 400 de angajați ai autorităților publice locale în implementarea proiectelor, accesarea și atragerea investițiilor până în 2028. Acest punct este extrem de important în contextul apropierii Republicii noastre de Uniunea Europeană și deschiderea fondurilor de pre-aderare”, a spus Andrei Spînu.

Citiți și: Programul „Satul European” 2024-2028, aprobat de Guvern. Costurile estimate depășesc 5 miliarde de lei

A fost aprobat și proiectul de hotărâre ce prevede modificarea listei substanțelor stupefiante, psihotrope și a plantelor în circulația ilegală a acestora. Astfel, au fost aprobate modificările propuse de Ministerul de Interne de stabilire a cantităților limită a 614 substanțe, ce atrag răspunderea penală pentru circulația ilegală și prevăd extinderea controlului statului asupra traficului și consumului ilegal de droguri.

Cabinetul de miniștri a mai decis ca trei angajați ai Inspectoratului General pentru Carabinieri al MAI să fie detașați la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo.

Tot în cadrul ședinței, a fost aprobată lista de beneficiari ai Bursei de excelență a Guvernului și a fost votată o hotărâre privind excluderea obligației utilizării mai multor formulare tipizate, cu scopul de a simplifica procesul de administrare a afacerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău