Indexarea pensiei de două ori pe an, discutată la Președinție

  • 06 August 2019 16:45
Indexarea pensiei de două ori pe an, discutată la Președinție

Președintele Igor Dodon anunță că va înainta în scurt timp o inițiativă legislativă care prevede indexarea pensiei de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie. Proiectul a fost discutat la Președinție în cadrul unei ședințe cu responsabili de la Confederația Națională a Sindicatelor, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Președinției se menționează că, potrivit proiectului, indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum pe ultimii trei ani.

La 1 octombrie 2020, de indexare vor beneficia circa 400 de mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență. Acest plafon va fi majorat treptat, cuprinzând un număr tot mai mare de beneficiari ai dublei indexări. Această indexare se va efectua fie în mărimea indicatorului mediei IPC pe ultimii trei ani, fie la nivelul IPC din primul semestru al anului de referință – se va utiliza indicatorul cel mai mare dintre aceste două.

Un alt proiect de lege prezentat în cadrul ședinței prevede garantarea de către stat pe un termen determinat a dreptului la pensia soțului decedat – soțului supraviețuitor.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în anul 2018 au decedat 3268 de persoane care au primit pensia o perioadă mai mică de cinci ani după stabilirea acestui drept. „Datele menționate denotă faptul, că persoanele contribuie la sistemul de asigurări sociale prin achitarea pe parcursul activității profesionale a contribuțiilor de asigurări sociale, însă perioada medie de primire a pensiei este de 2,6 ani. Această statistică este absolut demotivantă pentru contribuabilii la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat”, se menționează în comunicat.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău