Îndemnizația pentru tinerii medici va fi oferită și celor cu studii prin contract

  • 19 Februarie 2020 16:55
Îndemnizația pentru tinerii medici va fi oferită și celor cu studii prin contract

Guvernul a aprobat modificări în Metodologia acordării facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice plasați în mediul rural. A fost definită noțiunea de „tânăr specialist”, precizându-se că de indemnizația stabilită prin Legea ocrotirii sănătăți vor beneficia și tinerii specialiști care și-au făcut studiile prin contract, dacă se vor angaja în baza solicitării ministerului de profil, transmite IPN.

„Tânărul specialist” este absolvent al studiilor postuniversitare de rezidențiat, al învățământului profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar medical și farmaceutic, pe parcursul primilor trei ani de activitate, angajat imediat după absolvire conform repartizării. „Tânăr specialist” este și persoana care exercită independent profesiunea de medic în una dintre formele de organizare a activității profesionale prevăzute de Legea ocrotirii sănătății.

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a amintit că îndemnizația este în mărime de 120 de mii de lei – pentru medici și farmaciști și 96 de mii de lei – pentru personalul medical și farmaceutic cu studii profesionale. Suma se achită în trei rate egale: după expirarea primei luni de activitate și ulterior la finele fiecărui an de activitate.

Potrivit datelor MSMPS, doar două treimi din medici sunt implicați în procesul curativ-profilactic. La 10 mii de locuitori revin în medie 27 de medici. În raioane cifrele sunt și mai îngrijorătoare: 2-3 medici la 10 mii de locuitori.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău