Încurajarea tinerilor să se implice în procese electorale – ”Mai mult video, mai puțin text”

  • 24 Noiembrie 2019 11:40
Încurajarea tinerilor să se implice în procese electorale – ”Mai mult video, mai puțin text”

Câțiva tineri din Republica Moldova au făcut cercetări în domeniul participării tinerilor în procesele electorale și le-au prezentat la cea de-a III-a ediție a Conferinței „CICDE Open Talks”, arată un comunicat al Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Cei cinci autori ai studiilor au subliniat că tinerii trebuie să fie implicați și să participe mai activ la toate procesele, inclusiv cel electoral.

Pentru prima dată, CICDE a oferit burse de cercetare celor cinci tineri, de la diferite instituții de învățământ, care au studiat aprofundat subiecte din domeniul electoral și au prezentat principalele concluzii la eveniment. În studiul său „Tinerii și politica între dilema de participare sau absenteism”, Mihaela Borcoi a realizat și un sondaj printre tineri, constatând că lipsa unor politici clare pentru aceștia în programele electorale, dar și neîncrederea în clasa politică sunt printre principalele motive ale ratei reduse de participare a tinerilor la vot. O altă tânără cercetătoare, Maria Vataman, al cărei vis este să schimbe modul de a face politică în Republica Moldova, a vorbit despre importanța implicării semenilor săi, accentuând cât de mult contează vocea lor pentru dezvoltarea societății. Nicolae Ceapchi a vorbit despre rolul referendumului ca metodă de a spori legătura dintre stat și societate. Iar o altă tânără, Tatiana Matran a avut ca temă de cercetare „Accesibilitatea în procesul electoral” și a povestit despre incluziunea persoanelor cu diferite dizabilități în societate și posibilitățile care le sunt oferite în procesul electoral. Cel de-al cincilea participant, Victor Solomon, a menționat rolul societății civile la creșterea gradului de educație civică și participare electorală a cetățenilor.

La același eveniment au fost făcute totalurile activităților CICDE din acest an, desfășurate inclusiv în cadrul proiectului PNUD Moldova „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”. Directorul CICDE, Pavel Cabacenco a prezentat principalele activități ale instituției în 2019. Totodată, a anunțat că CICDE intenționează să acorde în continuare o atenție sporită dezvoltării spiritului civic și implicării tinerei generații, pentru care au fost organizate jocuri intelectuale „Ce? Unde? Când?”, simulări ale procesului electoral, benzi desenate pentru cei mai mici. Pavel Cabacenco a precizat că CICDE își ajustează conținutul mesajelor sale în funcție de interesele și așteptările „generației Z”.  „Mai mult video, mai puțin text, totul este mai simplu și mai dinamic. Încercăm diferite metode, vrem să fim inovativi și flexibili, la fel ca tinerii noștri”, a declarat directorul CICDE.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi a menționat, la rândul său, că în ultimii ani unul din principalele obiective ale celor două instituții a fost implicarea tinerilor și creșterea participării lor în procesul electoral.

Proiectul “Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” este implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Conferința a fost organizată de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă Comisia Electorală Centrală. Ediția din acest an a avut sloganul „Participarea – element cheie al democrației”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău