Încredere în tehnologii: un nevăzător va străbate doar ci GPS-ul cel mai mare deșert sărat din lume

  • 22 Iulie 2018 11:09
Încredere în tehnologii: un nevăzător va străbate doar ci GPS-ul cel mai mare deșert sărat din lume

De meserie profesor, Albar Tessier petrece majoritatea timpului predând copiilor nevăzători din Franța. Însă pentru timpul său liber, Tessier și-a ales o provocare ce ar pune pe gânduri orice amator de concedii în străinătate.

El însuși confruntat cu perspectiva de a orbi complet din cauza problemelor medicale de care suferă, a ales să-și petreacă timpul rămas cu o provocare personală pe măsură, călătorind în Bolivia pentru a străbate pe jos cea mai mare întindere de sare din lume, demonstrând astfel că și persoanele cu dizabilități sunt capabile de performanțe uimitoare, relatează Go4it.ro

În traseul cu o lungime de 140 Km, Tessier va avea asupra lui doar o sanie cu provizii esențiale de apă și alimente, iar pentru orientare va folosi nimic altceva decât un navigator GPS  setat cu funcția de ghidare audio.

La prima impresie, deșertul de sare nu prezintă o provocare prea dificilă, suprafața fiind unda fără forme de relief și practic lipsită de orice obstacole. În practică, deșertul Salar de Uyuni aflat la o altitudine de 3650 metri peste nivelul mării impune o condiție fizică de invidiat, necesară pentru a face față ritmului de minim 20 km pe zi, care trebuie acoperiți pentru a nu risca epuizarea proviziilor de apă. În plus, variațiile de temperatură între -3 și 20°C și rafalele de vând neatenuate de relieful perfect plat pot pune probleme călătorului nevoit să înnopteze sub cerul liber.

Pentru ca provocarea să nu se transforme într-un gest sinucigaș, Tessier este urmat de o echipă de salvare, care va rămâne la o distanță sigură în urma sa pe durata celor 7 zile de traseu.

Cu o suprafață totală de 10582 Km², deșertul Salar de Uyuni este nu doar una dintre cele mai importante atracții turistice din Bolivia, ci și locația celui mai mare zăcământ de Litiu din lume, evaluat să conțină între 50% și 70% din cantitatea descoperită până acum la nivel global.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău