Încetinirea economiei zonei euro se va accentua în 2020 (FT)

  • 27 Decembrie 2019 17:14
Încetinirea economiei zonei euro se va accentua în 2020 (FT)

Economia zonei euro va încetini în 2020 pentru al treilea an consecutiv, conform unui sondaj realizat de Financial Times (FT) în rândul a 34 de economiști, care avertizează asupra efectelor instabilității politice, tensiunilor comerciale și problemelor cu care se confruntă industria auto, informează publicația Iran Daily, preluat de Agerpres.

Oficialii Băncii Centrale Europene se așteaptă ca economia zonei euro să urce cu 1,1% în 2020, în scădere față de 1,2% în 2019, 1,8% în 2018 și 2,4% în 2017. Dar unii economiștii intervievați de FT sunt mult mai pesimiști, previzionând un avans de sub 1% anul acesta, cel mai lent ritm de creștere al zonei euro din 2013.

Prognoza economiștilor privind expansiunea economiei zonei euro variază de la zero la 1,5%.

"În condițiile în care nu se întrevede un final al incertitudinilor comerciale globale și pe fondul politicii monetare ultrarelaxate a BCE, ne așteptăm la date dezamăgitoare privind PIB-ul zonei euro", a apreciat Lena Komileva, economist șef la G+ Economics.

O accentuare a încetinirii zonei euro va pune și mai mult presiune pe președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru a lua în considerare noi măsuri de stimulare a economiei regiunii. De asemenea, consideră economiștii, se vor intensifica solicitările asupra statelor care au spațiu fiscal, cum ar fi Germania și Olanda, să investească mai mult și să majoreze creșterea propriilor lor economii și a întregii zone euro.

La ședința de politică monetară care a avut loc în data de 12 septembrie, BCE a redus dobânda la depozitele overnight până la minus 0,5%, de la minus 0,4%, și, de asemenea, a anunțat o nouă rundă de achiziții de obligațiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, începând de la 1 noiembrie. Dar unii analiști avertizează că BCE nu va mai putea contracara în viitor o nouă încetinire a zonei euro.

Dintre cei 34 de economiști, numai nouă se așteaptă la noi reduceri ale ratelor dobânzilor, în timp ce 24 estimează că nu vor exista modificări ale politicii monetare, iar un singur economist previzionează o majorare a dobânzilor. Jumătate dintre ei se așteaptă ca BCE să mențină anul viitor programul de achiziții de obligațiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, zece estimează reducerea sau oprirea achizițiilor, iar șase previzionează extinderea sa.

Cele mai semnificative riscuri la adresa economiei zonei euro "sunt cele legate de Brexit și de tensiunile comerciale dintre SUA și China", apreciază Lucrezia Reichlin, profesor de economie la London Business School.

BCE estimează că rata inflației va scădea anul acesta la 1,2%, de la 1,8% anul trecut. Mai mult de jumătate dintre cei 34 de economiști se așteaptă la o nouă scădere a ratei inflației, în timp ce obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene îl reprezintă o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2%. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău