Incertitudinea economică și politică scad interesul agenților economici pentru investiții în R.Moldova

  • 23 Iulie 2018 17:40
Incertitudinea economică și politică scad interesul agenților economici pentru investiții în R.Moldova

Incertitudinea economică și politică scad interesul agenților economici pentru investiții în Republica Moldova, astfel încât aceștia preferă să-și țină profiturile în bănci, în timp ce volumul creditelor este în scădere, susțin analiștii economici, făcând referire la statisticile furnizate de Banca Națională. Volumul depozitelor bancare este în continuă creștere în ultimii ani, în timp ce cel a creditelor, în special acordate mediului de afaceri, scade. 

Volumul depozitelor pe piața bancară a ajuns la 61 de miliarde de lei în primele șase luni ale acestui an, în creștere cu 5 miliarde față cu aceeași perioadă a anului trecut și cu 9 miliarde de lei față de 2016. În același timp, volumul creditelor scade, în special din cauza nivelului tot mai redus de împrumuturi acordat mediului de afaceri. Agenții economici preferă să evite investițiile și să-și țină banii în bănci, chiar dacă astfel obțin profituri mici, menționează analistul economic Roman Chircă.

„Cauza fiind nivelul slab al activității economice care se atestă. Creșterea economică este datorată mai mult creșterii exporturilor, creșterii consumului în general datorită sectorului public. În lipsa investițiilor avem o situație de stagnare și amorțire a economiei.”

Volumul creditelor acordate economiei a scăzut în ultimii trei ani de la 31 de miliarde de lei la 24,5 miliarde, în timp ce depozitele bancare ale agenților economici s-au majorat de la 15 la 21 de miliarde. Motivul este lipsa de încredere susține și expertul Veaceslav Ioniță. El însă menționează că singurii care mai „mișcă” activitatea economică sunt cetățenii, care iau tot mai multe credite, mai ales pentru consum sau procurarea de locuințe. Până la sfârșitul acestui an, volumul creditelor va crește ușor față de 2017, dar acest lucru se datorează nu atât activității economice cât cetățenilor, prognozează Veaceslav Ioniță.

„La fârșitul anului 2018, cel mai probabil vom avea un sold al creditelor mai mare decât în 2017. Dar nu cu mult mai mult. și această creștere, în proporție de 70-80% va fi determinată de consumul populației fie prin credite de consum, fie prin credite ipotecare. S-ar părea că apar unele semnale că se finalizează în acest an, dar e prematur s spunem că am depășit faza critică a crizei.”

În prima jumătate a acestui an, sistemul bancar din Republica Moldova a înregistrat un profit total de aproximativ 935 de milioane de lei, în scădere ușoară față de aceeași perioadă a lui 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău