Începe Reuniunea Consiliului European, cu extinderea Uniunii Europene pe agenda de lucru

  • 14 Decembrie 2023 09:45
Începe Reuniunea Consiliului European, cu extinderea Uniunii Europene pe agenda de lucru

Șefii de state și guverne ai Uniunii Europene sunt reuniți la Bruxelles pentru summit-ul de iarnă de la care Ucraina speră să obțină sprijinul politic și financiar care să-i întărească rezistența în fața agresiunii militare a Rusiei. De asemenea, pe agenda oficialilor europeni se află și extinderea blocului comunitar. Prin știri și corespondențe, Radio Chișinău vă va ține la curent cu evenimentele grație corespondentului postului nostru de radio aflat la Bruxelles.

În centrul discuțiilor se va afla posibila lansare a invitațiilor pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei și Republicii Moldova, unde e nevoie de unanimitatea voturilor, precum și pachetul de asistență economică de 50 de miliarde de euro destinat Kievului.

Cu o zi înaintea summit-ului european la care premierul Victor Orban amenință că se va opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina și ajutorului financiar european de 50 de miliarde de euro destinat Kievului, Comisia Europeană a anunțat ieri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei.

După ce în decembrie anul trecut executivul comunitar înghețase fondurile europene destinate Budapestei, Comisia Europeană estimează acum că reformele introduse de guvernul ungar pentru susținerea independenței sistemului judiciar sunt suficiente pentru a debloca aproape jumătate din sumă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău