Începe reforma MAI. Ana Revenco: Vom reduce din funcțiile de conducere

  • 02 Noiembrie 2022 08:32
Începe reforma MAI. Ana Revenco: Vom reduce din funcțiile de conducere

Inspectoratul General de Carabinieri va dispărea ca entitate juridică, iar carabinierii vor avea aproximativ aceleași prerogative ca și polițiștii pe aspectele de asigurare a ordinii publice. De asemenea, vor fi lichidate funcții de conducere din cadrul MAI, astfel încât să fie eliberat personal pentru funcții executive. Sunt câteva dintre prevederile reformei poliției naționale și au fost anunțate de ministrul de Interne, Ana Revenco. Potrivit șefei MAI, criza economică și războiul din Ucraina au lăsat instituția fără angajați. Mulți polițiști aleg să plece de la MAI, în favoarea unui job mai atractiv din punct de vedere salarial, notează IPN.

Prin noua reformă a poliției naționale se țintește consolidarea eforturilor tuturor structurilor care se ocupă de asigurarea ordinii publice. Astfel, carabinierii și polițiștii vor activa ca o echipă în asigurarea ordinii publice pe timp de pace, iar pe timp de asediu sau de război, vor trece în subordinea Ministerului Apărării.

„În caz de asediu sau război toate forțele trec sub comanda celor de la Apărare și lucrează ca o echipă comună. Nimic nou pe acest segment. Și astăzi carabinierii și poliția au atribuții polițienești pe timp de pace. Pe timp de război toți se subordonează celor de la Apărare. Pentru carabinieri vom consolida aspectul de muncă polițienească pe timp de pace. Vom aduce sub aceeași comandă efectivele care realizează ordinea publică. Mă refer la fuzionarea carabinierilor cu echipa de la Inspectoratul pentru Securitate Publică. Inspectoratul General de Carabinieri va dispărea ca entitate juridică distinctă. Vom optimiza componenta administrativă, vom reduce din funcții de conducere și astfel vom elibera mai mult personal pentru nivelul executiv”, a spus Ana Revenco în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Șefa de la Interne recunoaște că volumul mare de muncă și criza economică lasă Ministerul de Interne fără angajați. Tot mai mulți polițiști renunță la meserie, căutându-și job-uri mai bune în străinătate.

„Războiul a declanșat crize multiple care se suprapun și pun o presiune enormă pe sistemul Afacerilor Interne, colegii lucrează non-stop și asta înseamnă oboseală. E vorba de subdotare, epuizare, pachet social neatractiv, salariu care nu face atractivă meseria, mulți aleg să plece pentru că au rate de achitat, familii de întreținut. Mulți decid să-și suspende activitatea sau solicită concedii de lungă durată, caută și alte job-uri, inclusiv peste hotare”, a mai spus ministrul de Interne.

Ministrul de Interne spune că se duc tratative cu Ministerul Finanțelor astfel încât să fie identificate resurse pentru majorarea salariilor angajaților MAI. De asemenea, Ana Revenco a menționat că au loc discuții cu partenerii de dezvoltare ai țării pentru a obține o dotare adecvată cu echipamente moderne a tuturor angajaților MAI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău