Începe Festivalul Filmului Românesc pentru copii, în Republica Moldova

  • 14 Octombrie 2017 12:04
Începe Festivalul Filmului Românesc pentru copii, în Republica Moldova

Filmul „Maria Mirabela” al regizorului român Ion Popescu-Gopo, realizat în 1981, împreună cu poetul Grigore Vieru și compozitorul Eugen Doga, a deschis vineri, 13 noiembrie, prima ediție a Galei Filmului Românesc pentru copii în Republica Moldova. Timp de șase zile publicul va fi delectat cu cinci cele mai de succes filme pentru copii produse în anii 1970-1980 în România.

Proiecțiile vor fi organizate în patru orașe din Republica Moldova: Chișinău, Cahul, Strășeni și Soroca, transmite IPN.

Sâmbătă și duminică, 14 și15 octombrie, începând cu ora 18.00, Gala va continua cu două proiecții la Cinematograful Buiucani - „Veronica” și respectiv „Mama”. Pe 16 octombrie, Gala se mută la Cahul unde vor fi proiectate filmul „Maria Mirabela”, începând cu ora 13.00 și continuând cu „Maria Mirabela in tranzistoria” la ora 15.00. Pe 17 octombrie, la Soroca, micii cinefili vor putea privi filmul „Maria Mirabela” și „Veronica se întoarce”. Vor închide seria de proiecții pelicula „Veronica” și „Ma – ma”, la Strășeni. Proiecțiile vor fi însoțite de paneluri de discuții oferind astfel publicului din sală o platformă de comunicare cu specialiști și experți în domeniul cinematografiei.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a subliniat că acest eveniment este un rezultat important al unui acord de colaborare semnat între Centrele Naționale al Cinematografiei de pe ambele maluri ale Prutului. „Primul acord de colaborare semnat de cele două instituții de profil reprezintă în esență fortificarea relațiilor în sfera cinematografiei dintre cele două state și creează relații de colaborare în sfera producției de filme din Moldova și România, precum și de colaborare privind patrimoniul cinematografic. Acordul respectiv se referă și la organizarea unor gale de filme în cele două țări și dă posibilitatea promovării noilor cineaști din cele două state”, a apreciat Daniel Ioniță.

Gala filmului românesc pentru copii la Chișinău este o încercare de educație prin film a tinerei generații, potrivit președintelui Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, Virgiliu Mărgineanu. „Sperăm că toți copii care vor veni în sală să privească aceste filme vor simți aceleași emoții pe care le-am simțit și noi când eram copii”, a spus Virgiliu Mărgineanu.

Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, și-a exprimat speranța că acord semnat între instituțiile de profil din R. Moldova și România va oferi o oportunitate de a crea o platformă comună a celor două state și de a merge în orașele Europei pentru a arăta „o limbă comună, cultură comună, o cinematografie comună”.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Valeriu Jereghi, a spus că, în acest an, în R. Moldova au fost programate șapte festivaluri de film, iar de anul viitor urmează să apară și primele producții naționale și mai multe filme coproduse cu Romania.

Gala Filmului Românesc pentru copii în R. Moldova are loc în paralel cu Zilele Filmului Românesc care se desfășoară în perioada 12-15 octombrie la Chișinău. Intrarea la toate proiecțiile din cadrul ambelor evenimente este liberă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău