Începe Festivalul de Film Cannes 2021: Producții românești, în mai multe secțiuni competiționale

  • 06 Iulie 2021 09:02
Începe Festivalul de Film Cannes 2021: Producții românești, în mai multe secțiuni competiționale

Celebritățile și strălucirea revin marți pe Croazetă, după doi ani. Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, amânată două luni, va avea loc cu prezență fizică și se va încheia, pe 17 iulie, cu gala de premiere. Lungmetraje semnate de Wes Anderson, Asghar Farhadi, Jacques Audiard, Apichatpong Weerasethakul, Paul Verhoeven și Sean Penn sunt incluse în competiție și sunt favorite la trofeul Palme d'Or de anul acesta, scrie hotnews.ro.

România este reprezentată la Cannes de „La civil”, regizat de Teodora Mihai și produs de Cristian Mungiu, în competiția Un Certain Regard, de scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure, în competiția secțiunii Semaine de la Critique, și de lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean, inclus în selecția programului Quinzaine des Réalisateurs, secțiune paralelă festivalului.

În plus, Mungiu este președintele juriului Semaine de la Critique, iar producția românească „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, de Carina-Gabriela Dașoveanu (UNATC), se numără între filmele selectate în concursul dedicat școlilor de film, Cinéfondation.

În întreaga sa istorie, festivalul nu a fost organizat de cinci ori - în 1939, a fost anulat din cauza intrării Franței în al Doilea Război Mondial (prima ediție având loc după conflict, în 1946). În 1948 și în 1950, nu a fost organizat din motive economice, în 1968 a fost întrerupt de revoltele din luna mai, iar în 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de Covid-19.

Anul trecut, organizatorii au anunțat o selecție de filme, iar acestea, purtând emblema Cannes 2020, au fost prezentate în alte evenimente majore de gen.

Festivalul va fi deschis acum cu proiecția filmului romantic muzical „Annette”, regizat de Leos Carax, cu Adam Driver și Marion Cotillard în rolurile principale.

La gala de deschidere, actrița, producătoarea și regizoarea americană Jodie Foster va primi un trofeu Palme d'Or onorific. Cineastul italian Marco Bellocchio va fi recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific, la gala de închidere, și își va prezenta în festival cel mai recent lungmetraj, documentarul „Marx può aspettare”.

Invitați la festival sunt și Matt Damon, Isabelle Huppert și Steve McQueen, care se vor întâlni cu publicul în cadrul seriei „Rendez-vous with...”. Cinci femei și trei bărbați, de pe cinci continente, fac parte din juriul internațional al Festivalului de Film de la Cannes 2021, prezidat de cineastul Spike Lee.

Juriul va analiza cele 24 de filme selectate în competiția de anul acesta și va acorda uneia dintre producțiile selectate trofeul Palme d'Or, dar și premii pentru regie, interpretare, scenariu și premii speciale. Regizorul, producătorul și scenaristul Spike Lee (SUA) va prezida forul alcătuit din: Mati Diop (regizoare, Franța-Senegal), Mylène Farmer (cântăreață și compozitoare, Canada-Franța), Maggie Gyllenhaal (actriță, producătoare, scenaristă și regizoare, SUA), Jessica Hausner (regizoare, producătoare și scenaristă, Austria), Mélanie Laurent (actriță, regizoare și scenaristă, Franța), Kleber Mendonça Filho (regizor, prpducător și scenarist, Brazilia), Tahar Rahim (actor, Franța) și Song Kang-ho (actor, Coreea de Sud).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău