Incendiu Notre-Dame. Pompierii au reușit să salveze valoroase lucrări de artă și relicve creștine

  • 16 Aprilie 2019 09:01
Incendiu Notre-Dame. Pompierii au reușit să salveze valoroase lucrări de artă și relicve creștine

Pompierii au reușit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acționează. Președintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internațional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat, transmite News.ro.

Cei aproximativ 600 de pompieri care au acționat pentru a stinge incendiul de la Catedrala Notre-Dame au reușit să salveze structura construcției gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala și acoperișul s-au prăbușit arse.

Echipele de urgență au salvat și valoroase lucrări de artă și obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 și 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franței ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.

„Au putut fi salvate și depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav rănit în timpul acțiunii.

Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50).

Cauza incendiului nu este clară, dar autoritățile spun că poate fi legată de lucrările de reparații care erau în desfășurare aici. 

Procurorii au început o investigație. Muncitorii au fost interogați de autorități.

Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenției pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul și crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”.

Macron: Vom recontrui Catedrala Notre-Dame cu toții

„Vom reconstrui această catedrală cu toții și este, fără îndoială, o parte din destinul Franței și proiectul pe care toți îl vom avea în anii următori”, a spus președintele Emmanuel Macron. „Asta așteaptă francezii și este ceea ce istoria noastră merită”, a adăugat el, vizibil emoționat. 

Miliardarul François-Henri Pinault, președinte și CEO al grupului Kering, care deține brandurile Gucci și Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucție, scrie AFP.

Fundația caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internațional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Mii de oameni s-au adunat, luni seară, în apropierea Notre-Dame și au privit, inmărmuriți, cum incendiul mistuia catedrala.

Mai mutle biserici din Franța au bătut clopotele în semn de solidaritate.

„Notre-Dame arde. Franța plânge, la fel întreaga lume. Este foarte emoționant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis că este „în stare de șoc și întristat”.

Sursa: digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău