Incendiu de pădure în zona de excludere de la Cernobâl

  • 05 Aprilie 2020 15:14
Incendiu de pădure în zona de excludere de la Cernobâl

Autoritățile ucrainene au mobilizat duminică aviația pentru a lupta împotriva unui incendiu forestier care a izbucnit în ajun în zona de excludere din jurul centralei de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, informează AFP, preluat de AGERPRES.

Flăcările s-au întins pe mai mult de 20 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei avariate, la aproximativ o sută de kilometri nord de capitala Kiev. Două avioane, un elicopter și o sută de pompieri au fost mobilizați pentru a lupta împotriva incendiului.

Serviciile de urgență au declarat duminică într-un comunicat că incendiul a fost controlat și că nu a fost detectată nicio creștere a radioactivității aeriene, după ce cu o zi înainte raportaseră "dificultăți" în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creșterii radioactivității în unele locuri.

Autoritățile au dat asigurări că localitățile învecinate nu sunt în pericol.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autoritățile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătrați, a rămas abandonată.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcționeze după tragedie. Ultima a fost oprită în 2000, marcând sfârșitul întregii activități industriale de la Cernobâl.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău