Incendii | Vestul Canadei declară stare de urgență, mii de locuitori somați să se evacueze

  • 21 Iulie 2021 09:43
Incendii | Vestul Canadei declară stare de urgență, mii de locuitori somați să se evacueze

Provincia Columbia Britanică din vestul Canadei a decretat marți starea de urgență din cauza răspândirii incendiilor care sunt așteptate să crească în amploare în următoarele zile, favorizate de temperaturile ridicate și de vânt, notează AFP.

"Am ajuns într-un punct critic", a anunțat Mike Farnworth, ministrul siguranței publice din Columbia Britanică, în cursul unui briefing de presă.

"Pe baza propunerilor din partea responsabililor cu gestionarea situațiilor de urgență și a incendiilor de pădure, precum și a deteriorării condițiilor meteorologice, declar starea de urgență la nivelul provinciei", a adăugat el.

O decizie care face posibilă să se aibă în vedere o eventuală evacuare masivă a locuitorilor regiunii și care oferă guvernului mijloacele de a asigura cazarea pentru persoanele evacuate, a mai precizat ministrul.

Aproximativ 5.700 de persoane erau vizate marți de un ordin de evacuare în provincie, mai mult decât dublu față de ziua precedentă, și mai mult de 32.000 de persoane aflate sub alerta de evacuare.

"Vă rugăm să pregătiți un plan de evacuare pentru familia voastră", a îndemnat Cliff Chapman, șeful operațiunilor împotriva incendiilor pompieri din Columbia Britanică, care a precizat că 3.000 de kilometri pătrați de teren au fost distruse deja de flăcări. Potrivit acestuia, este deja de trei ori mai mult decât media ultimilor zece ani.

Regiunea numără circa 300 de incendii de pădure active, iar vremea caldă și uscată va continua cu mai mult vânt în zilele următoare, în special în interiorul și sud-vestul provinciei, la frontiera cu Statele Unite. Peste 3.180 de pompieri și alt personal acționează în prezent în provincie.

Aceste incendii fac ravagii în vestul Canadei de câteva săptămâni, după un episod de căldură foarte intensă la sfârșitul lunii iunie, o consecință a încălzirii globale pentru experți.

Dincolo de frontieră, 83 de incendii uriașe devastează Statele Unite, unele atât de periculoase încât pompierii le compară cu niște "monștri".

Bootleg Fire din Oregon este de departe cel mai impresionant. Deja mai mare decât orașul Los Angeles, acesta devine din ce în ce mai mare, alimentat de vânturi și seceta severă.

Pe de altă parte, orașul New York, la capătul celălalt al țării, a fost acoperit marți de o perdea gri de fum, provocată de incendii, care a obligat municipalitatea să emită o alertă privind calitatea aerului.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău