Încălzirea globală provoacă „feminizarea" țestoaselor verzi marine

  • 20 Decembrie 2018 12:45
Încălzirea globală provoacă „feminizarea

Încălzirea globală are efecte diverse și chiar surprinzătoare, precum 'feminizarea' țestoaselor verzi marine, potrivit unui studiu care sugerează că în anul 2100 aproximativ 93 % dintre puii acestei specii vor fi de sex feminin, relatează EFE.

Sexul puilor acestor specii este determinat de temperatură, iar în prezent aproximativ 52% dintre țestoasele verzi marine (o specie protejată) sunt femele, se arată în acest studiu publicat de revista Global Change Biolgy.

Studiul realizat de Universitatea britanică Exeter și de centrul portughez pentru Științele Mediului și Faunei Marine avertizează că un scenariu cu temperaturi mai ridicate, prognozat de Grupul interguvernamental de experți pentru schimbările climatice (IPCC), va determina ca între 76 și 93 % dintre puii de țestoase să fie femele.

Datele se referă la arhipelagul Bijagos din Guinea-Bissau, dar cercetătorii se așteaptă "la nivel global la un scenariu similar", se arată într-un comunicat al Universității Exeter.

Încălzirea globală ar duce inițial la creșterea proporției de femele care depun ouă, însă ulterior pe măsură ce temperaturile de incubare se vor apropia de limite letale, se va înregistra o diminuare a numărului de exemplare.

Pe de altă parte potrivit experților, creșterea nivelului oceanelor va duce la inundarea cu între 33 și 43 % a zonelor de litoral unde își fac cuib țestoasele verzi.

Rita Patricio, unul dintre autorii studiului, avertizează că țestoasa verde marină se va confrunta în viitor cu probleme legate de "habitatul său și de creșterea temperaturilor".

Arhipelagul Bijagos este una dintre cele mai importante zone de depunere a ouălor pentru țestoasa verde marină din Africa.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău