Încălzirea globală "afectează negativ toate statele"

  • 19 Noiembrie 2012 12:01
Încălzirea globală

Raportul Băncii Mondiale, intitulat "Reduceți căldura", evidențiază impactul devastator al unei lumi mai calde cu patru grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

Inundații, secetă, creșterea nivelului oceanelor, penurie de apă potabilă și foamete - așa arată o lume mai caldă cu 4 grade Celsius.

Semnalul de alarmă este tras de Banca Mondială, care a publicat duminică un raport referitor la încălzirea globală și schimbările climatice.

Toate țările vor suferi din cauză că planeta se încălzește, dar cel mai mult vor fi afectate statele sărace și cele în curs de dezvoltare.

Raportul Băncii Mondiale, intitulat "Reduceți căldura", evidențiază impactul devastator al unei lumi mai calde cu patru grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

Schimbările climatice deja se văd - în luna septembrie s-a înregistrat un record în ceea ce privește topirea gheții din zona arctică.

În ultimii 10 ani, valurile de căldură extremă și seceta au lovit Statele Unite și Rusia, mai des decât se așteptau specialiștii, iar furtunile tropicale au crescut atât în frecvență, cât și in intensitate.

Ceea ce acum numim anomalii ale vremii ar putea deveni normale în viitor, avertizează raportul Băncii Mondiale citat de agenția Reuters.

O climă mai caldă va genera creșterea nivelului oceanelor cu aproape un  metru, ceea ce va duce la inundarea orașelor din zonele de coastă.

Penuria de apă și scăderea drastică a recoltelor vor agrava foametea și sărăcia, temperaturile în zona mediteraneeană ar putea fi și cu 9 grade mai mari decât în prezent, ajungând precum cele din deșetul libian.

Oamenii sunt cauza încălzirii globale și scenariul apocaliptic va deveni realitate dacă nu se va reduce emisia de gaze cu efect de seră, spun specialiștii Băncii Mondiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău