ÎNCĂLCĂRILE în trafic. Ce fac șoferii cu scrisorile de înștiințare

  • 16 Februarie 2016 18:56
ÎNCĂLCĂRILE în trafic. Ce fac șoferii cu scrisorile de înștiințare

Mai mult de jumătate dintre șoferii înștiințați prin scrisori despre încălcările comise în trafic nu-și plătesc amenzile stabilite de Centrul Unic de Monitorizare a Traficului Rutier.

Potrivit poliției, aceștia profită de termenul mic de prescripție, de trei luni, prevăzut de legislație în asemenea cazuri. Pentru a remedia situația Ministerul de Interne a elaborat un proiect de lege care prevede majorarea termenului de prescripție de la 3 luni la un an. Și amenzile pentru încălcarea Regulamentului Circulației rutiere urmează a fi majorate.

În ultima perioadă a crescut considerabil numărul șoferilor care nu achită amenzile stabilite de Centrul Unic de Monitorizare a Traficului Rutier. Potrivit datelor statistice, aceștia evită să confirme la Inspectoratul General de Patrulare în termen de 10 zile de la data primirii scrisorii, despre încălcarea comisă. Șoferii așteaptă expirarea termenului de prescripție de 3 luni de la eliberarea înștiințării privind comiterea încălcării în trafic, după care amenda este considerată nevalabilă.

Solicitat de Radio Chișinău, secretarul Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, Viorel Bulimaga, a menționat că pentru a remedia situația existentă, au fost deja înaintate propuneri ca termenul de prescripție să fie extins până la un an, pentru a se reuși întreprinderea măsurilor necesare privind tragerea la răspundere a șoferilor nedisciplinați.

„Un asemenea proiect de lege a fost elaborat de către Ministerul de Interne încă în vara anului trecut și transmis spre examinare publică. La moment acesta este supus actualizării, pentru a fi din nou transmis spre consultare autorităților interesate. Ulterior acesta urmează a fi transmis spre consultare și aprobare Cabinetului de Miniștri”, a declarat Viorel Bulimaga.

Chiar dacă un asemenea proiect de lege nu a fost încă inclus pe agenda Legislativului de la Chișinău, membrul Comisiei juridice, Sergiu Sârbu, a menționat că ideea majorării termenului de prescripție până la un an va elimina lacunele existente în legislație și va responsabiliza șoferii nedisciplinați. Sergiu Sârbu admis și o posibilă majorare a amenzilor pentru încălcarea Regulamentului Circulației Rutiere.

„Cu părere de rău există șoferi de rea-credință care se folosesc de anumite lacune din legislație, și nu atât lacune cât de posibilitățile limitate ale poliției de a procesa un număr imens de procese verbale. Probabil ar fi o soluție și extinderea termenului de prescripție, dar și majorarea cuantumului amenzilor, care nu au fost modificate încă din 2002. Părerea mea personală este că Legislativul ar trebui să examineze minuțios această problemă pentru a întreprinde, în complex, toate măsurile necesare pentru a responsabiliza șoferii, și a face ca legea să fie respectată”, a declarat Sergiu Sârbu.

Parcursul lui 2015, amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de circulație fixate de camerele de supraveghere a traficului rutier s-au cifrat la peste 45 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău