Încălcări semnalate de Promo-Lex: tentative de cumpărare a alegătorilor sau transport organizat

  • 20 Octombrie 16:21
Încălcări semnalate de Promo-Lex: tentative de cumpărare a alegătorilor sau transport organizat

O secție de votare din localitatea Grădiște, raionul Cimișlia, a fost închisă timp de zece minute din cauză că nu funcționa Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”. Despre suspendarea nejustificată a procedurii de vot au anunțat observatorii “Promo-Lex”, care au raportat, de asemenea, cazuri de transportare organizată a alegătorilor la votare și de agitație electorală.

Până la ora 13.30 observatorii au înregistrat peste 176 de încălcări a legislației electorale.

Incidentul de la secția de votare din Grădiște, Cimișlia a avut loc în jurul orei 11:05.  Potrivit directorului de program “Promo-LEX”, Pavel Postică, procedura de vot a fost suspendată nejustificat.

„Ușile au fost închise, nu au fost lăsați să intre alegătorii. Doar după zece minute s-a remediat problema. Partea bună este că nici un alegător nu a renunțat și a rămas să stea în fața secției de votare”, a afirmat Pavel Postica.

Observatorii “Promo-LEX” au înregistrat cinci tentative de oferire a recompenselor materiale sau bănești pentru a determina alegerea alegătorului.

„În secția de votare 25/81 în Viscăuți s-a instalat un magazin ambulant chiar în fața secției de votare unde serveau cu ceai, cafea alegătorii. Dar în scurt timp după anunțarea poliției s-au stopat aceste fapte”, a mai spus reprezentantul Promo-Lex.

Observatorii au constatat în prima parte a zilei și nouă cazuri de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. O altă încălcare vizează votarea nejustificată în grup, susține Pavel Postică.

„Avem 11 cazuri în care această normă care zice că trebuie să fie asigurat votul secret se pare că a fost încălcată prin faptul că alegătorii au venit să voteze sau chiar au intrat în cabina de vor câte doi – trei persoane.  În mare parte este vorba de persoane în etate”, a afirmat expertul.

Observatorii „Promo- LEX” au mai identificat deficiențe în listele electorale. Ei au înregistrat 26 de cazuri când în liste s-au regăsit alegători decedați sau erau discrepanțe în adrese. Alte 12 încălcări au vizat fotografierea buletinelor de vot și amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permiteau vizualizarea opțiunii alegătorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
9 °C
cer fragmentat
Umiditate:61 %
Vint:1,5 m/s
Tue
7 °C
Wed
9 °C
Thu
7 °C
Fri
6 °C
Sat
6 °C

Curs oficial BNM 16 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3410 0.0582
USD 17.3081 -0.0131
RON 4.0473 0.0123
UAH 0.7370 0.0018
RUB 0.2773 0.0031
Arhivă Radio Chișinău