Încălcări în penitenciare. Minorii sunt deținuți alături de adulți

  • 28 Mai 2014 14:39
Încălcări în penitenciare. Minorii sunt deținuți alături de adulți

Copiii aflați în izolatoarele de detenție nu au condiții potrivite de igienă și sunt deținuți împreună cu adulții, fapt ce contravine normelor, arată un studiu efectuat de Oficiul național al ombudsmanului.

În același timp, sunt apreciate condițiile de detenție din penitenciarul numărul 10, de la Goian, renovat și deschis acum un an, unde copii au posibilitatea să studieze și să învețe o meserie. 

Studiul arată că în toate izolatoarele de detenție, precum și la penitenciarul pentru femei Rusca, minorii sunt deținuți alături de adulți. Cele mai grave încălcări au fost depistate în izolatorul de detenție din penitenciarul numărul 13 din Chișinău, unde copiii nu au condiții de trai adecvate, inclusiv de igienă, a subliniat Gheorghe Bosîi, consultant principal în cadrul Serviciului pentru protecția drepturilor copilului, al Oficiului național al ombudsmanului.

O situație mai bună pare să fie la penitenciarul nr. 10 de la Goian, care a fost deschis acum un an, cu scopul de a le oferi copiilor aflați în detenție condiții potrivite de trai și posibilitatea de a învăța. Copii sunt instruiți de pedagogii din comuna Ciorescu, a subliniat șefa penitenciarului, Liuba Jignea.

Copiii care se află în prezent în detenție au săvârșit crime grave sau excepțional de grave, cu aplicare violenței, deseori, aflându-se în stare de ebrietate, spune Iuliana Adam de la Departamentul Instituțiilor Penitenciare. Scopul autorităților este, însă, ca minorii să nu recidiveze și să nu revină în locurile de detenție, a remarcat Iuliana Adam.

În prezent, în Republica Moldova se află în detenție 63 de copii, dintre care 28 de băieți la penitenciarul nr. 10 de la Goian, o fată – la Rusca, iar restul, în arest preventiv, în izolatoare de detenție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău