Încă un deținut riscă să moară în Penitenciarul 16. CEDO ar putea condamna a câta oară R.Moldova

  • 26 Iulie 2018 14:27
Încă un deținut riscă să moară în Penitenciarul 16. CEDO ar putea condamna a câta oară R.Moldova

Republica Moldova ar putea fi condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului într-un nou dosar privind aplicarea torturii și relelor tratamente în penitenciar. Este vorba despre cazul lui Serghei Cosovan deținut în Penitenciarul 16, grav bolnav de ciroză hepatică. Acesta riscă să moară după ce i s-a refuzat dreptul de a fi tratat și îngrijire medicală adecvată într-un spital specializat public, potrivit avocaților Asociației Promo Lex.

Pe parcursul anului 2017 în Penitenciarul nr. 16 din Chișinău, 22 de deținuți bolnavi au decedat de cancer dar și de boli ale sistemului digestiv. Nici un caz de deces nu a fost supus unei anchete privind cauza exactă a morții, modul în care pacienților li s-a acordat îngrijire medicală în spitalul închisorii, posibile cazuri de malpraxis, în condițiile în care sistemul medical din penitenciare nu a fost suspus niciodată unei evaluări din partea Ministerului Sănătății, susțin avocații Asociației Promo Lex. Serghei Cosovan a cărui stare de sănătate s-a agravat în ultima vreme, ar putea fi următorul deținut care moare în penitenciar, afirmă Nicoleta Hriplivîi

„În iunie persoana (Serghei Cosovan n.r.) e într-o stare și mai gravă decât a fost în martie și februarie. Este transportat de urgență la spitalul Municipal ”Sfânta Treime”. S-au constatat  o mulțime de complicații grave. Este cât de cât tratat în măsura posibilității spitalului ca peste doar câteva zile să fie plasat înapoi în Penitenciarul 16. La toate solicitările pe care le-am făcut către penitenciar și Ministerului Justiției, să fie transferat într-un spital public specializat în boli hepatice severe am primit refuz”.

În refuzul autorităților s-a indicat că afecțiunile de care suferă Serghei Cosovan nu îi pun în pericol viața deși evaluările efectuate de medicii din sistemul public au arătat că riscul este foarte mare, mai spun avocații.

În pofida unor demersuri întreprinse de Promo Lex, a unei sesizări din partea Avocatului Poporului, cât și a apelurilor făcute de Organizația Mondială pentru prevenirea Torturii, Amnesty International, Organizația Națiunilor Unite,  care au cerut autorităților să intervină în acest caz, Serghei Cosovan a continuat să fie tratat în spitalul Penitenciarului 16. Reacția Consiliului Superior al Magistraturii a fost ”de a lua act” de acest caz, o decizie stranie potrivit  avocatului Vadim Vieru de la Promo Lex.

„În această hotărâre printre constatările Consiliului Superior al Magistraturii  se arată că ”în cazul verificărilor adresate de către Organizația Mondială împotriva Torturii privind cazul lui Serghei Cosovan, Inspecția Judiciară nu a constatat fapte, acțiuni care ar putea constitui temeiuri de abateri disciplinare”. Fără să anticipăm însă dacă CEDO va constata o violare a art. 3 și art.5 din Convenție, atunci înseamnă că avem probleme privind modul în care funcționează Inspecția Judiciară”, spune avocatului Vadim Vieru.

Ieri, 25 iulie, reprezentanții Promo Lex au expediat observațiile lor pe acest caz la CEDO, ceea ce reprezintă o etapă finală în examinarea unei cauze, după ce Curtea de la Strasbourg a decis examinarea cazului lui Serghei Cosovan în regim de urgență.

Printre măsurile solicitate în observațiile juriștilor se numără lichidarea sistemelor medicale paralele neacreditate din închisorile R. Moldova și care nu sunt independente,  și transformarea lor într-un sistem de ajutor medical primar, transferul de urgență a acestui pacient într-un spital civil, aplicarea măsurii arestului preventiv mult mai rar și justificat, să fie solicitată Guvernului de la Chișinău asigurarea independenței sistemului medical în închisori și transferul în subordinea ministerului Sănătății, asigurarea calității serviciilor medicale în închisori indiferent de statutul deținuților.

Serghei Cosovan a fost condamnat în septembrie anul trecut la 7 ani cu executare, fiind învinuit de escrocherie, potrivit Crime Moldova.

Autor: Ina Guțu

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău