Încă patru profesori turci expulzați din R.Moldova, în așteptarea condamnării. Când vor fi pronunțate sentințele

  • 17 Martie 11:11
Încă patru profesori turci expulzați din R.Moldova, în așteptarea condamnării. Când vor fi pronunțate sentințele

Încă patru profesori turci, expulzați din Republica Moldova în Turcia în luna septembrie anul trecut, își așteaptă verdictul. Doi dintre ei își vor afla sentințele până la sfârșitul lunii martie, iar alți doi - în luna mai, în Turcia.

Unul dintre profesori, Müjdat Çelebi, va cunoaște care îi este sentința săptămâna viitoare, pe 22 martie, iar Sedat Hasan Karacaoğlu – pe 26 martie, transmite TV8.

Alți doi cetățeni turci – Yasin Özdil și Rıza Doğan vor ști care le sunt sentințele pe 3 și, respectiv, 28 mai.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie din Moldova deja au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Decizia în acest caz este definitivă.

A doua persoană condamnată tot este profesor de limbă turcă, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare. În acest caz decizia nu este definitivă, avocații au atacat decizia în instanța superioară și urmează o nouă ședință de judecată.

Amintim că șapte profesori de la licerul „Orizont”, cetățeni ai Turciei, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate la 6 septembrie 2016, motivul invocat fiind că aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă. Profesorii sunt acuzați de regimul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, că ar avea legături cu clericul Fethullah Gülen care este învinovățit de faptul că ar fi organizat puciul eșuat împotriva președintelui turc. 

În urma unor audieri, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că expulzarea ar fi fost dictată de rezultatele unor anchete inițiate încă în anii '90.

Oficiali europeni, societatea civilă și politicieni de la Chișinău au calificat expulzarea profesorilor ca fiind drept ilegale și au declarat că reprezintă o încălcare a drepturilor omului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
22 °C
cer senin
Umiditate:60 %
Vint:3,1 m/s
Sat
18 °C
Sun
18 °C
Mon
21 °C
Tue
19 °C
Wed
21 °C

Curs oficial BNM 24 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0787 -0.0077
USD 18.0329 0.0479
RON 4.2187 0.0007
UAH 0.6843 0.0004
RUB 0.2785 -0.0017
Arhivă Radio Chișinău