Doi dintre profesorii turci expulzați din R. Moldova, condamnați la închisoare (Agora)

  • 15 Martie 2019 16:55
Doi dintre profesorii turci expulzați din R. Moldova, condamnați la închisoare (Agora) Europa Liberă

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Informațiile au fost oferite pentru AGORA de către Hasan Baris, profesor de limba engleză la liceul „Orizont”.

Potrivit sursei citate, unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.

În primul caz, este vorba de profesorul Huseyin Bayraktar. Cel condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare este profesorul Sertif Ayri.

În cazul celorlalți profesori turci expulzați în septembrie 2018 din Republica Moldova, ședințele de judecată au fost amânate.

Amintim că șapte profesori de la licerul „Orizont”, cetățeni ai Turciei, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate la 6 septembrie 2016, motivul invocat fiind că aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă. Astfel, profesorii sunt acuzați de regimul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, că ar avea legături cu clericul Fethullah Gülen care este învinovățit de faptul că ar fi organizat puciul eșuat împotriva președintelui turc. 

Oficiali europeni, societatea civilă și politicieni de la Chișinău au calificat expulzarea profesorilor ca fiind drept ilegale și au declarat că reprezintă o încălcare a drepturilor omului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău