Încă o îndemnizație socială – capitalul familial, conform unui proiect înregistrat în Parlament

  • 11 Martie 2018 17:35
Încă o îndemnizație socială – capitalul familial, conform unui proiect înregistrat în Parlament

O nouă îndemnizaţie socială pentru copii - capital familial, ar putea fi introdusă în timpul apropiat. Aceste prevederi se conțin într-un proiect de lege privind instituirea capitalului familial, înregistrat în Parlament.

Potrivit documentului, capitalul familial este o prestaţie socială unică, ce se va achita  la naşterea primului copil şi a următorilor copii în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi sporirii natalităţii.

În cazul în care documentul va fi adoptat, beneficiarii de capital familial vor fi copiii părinților care dețin cetățenia R.Moldova, asiguraţi şi neasiguraţi, cu domiciliul  permanent în republică.

Dreptul la capital familial va fi oferit copiilor cetăţeni ai Moldovei născuţi după 1 ianuarie 2020. Totodată, familia va putea folosi mijloacele băneşti din capitalul familial după atingerea vîrstei de 3 ani de către copil. Până atunci, potrivit proiectului documentului, banii vor fi păstraţi pe un cont special în CNAS şi nu vor putea fi folosiţi în alte scopuri.

Banii din capitalul familial vor putea fi folosiţi doar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai (procurarea locuinţei, a materialelor de construcţie pentru construcţia sau reparaţia locuinţei, a utilajului tehnic), educaţia copiilor (pregătirea către noul an şcolar, achitarea taxei de studii în instituţiile de învăţămînt privat); tratamentul copilului (procurarea medicamentelor, articolelor medicale; achitarea cheltuielilor legate de tratament care nu au fost incluse în programul unic de asistenţă medicală) sau reabilitarea copilului.

În document se mai stipulează expres că capitalul familial este destinat copilului și nu familiei în care este născut, acesta nu înlocuiește alte prestații, înlesniri, asistență, servicii sociale furnizate în modul prevăzut de lege.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
0 °C
cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,1 m/s
Thu
3 °C
Fri
3 °C
Sat
6 °C
Sun
8 °C
Mon
5 °C

Curs oficial BNM 30 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3326 -0.0567
USD 17.5735 -0.0372
RON 4.0469 -0.0112
UAH 0.7064 -0.0088
RUB 0.2803 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău