Încă o condamnare la CEDO, pentru condiții inumane de detenție în regiunea transnistreană
-
03 Mai 2021 09:59
Curtea Europeană a Drepturilor Omului pronunțat hotărârea în cauza Mîrca v. Republica Moldova și Rusia, la 27 aprilie. Cauza se referă la presupusa detenție ilegală a doi reclamanți, interdicția impusă acestora de a-și contacta rudele și relele tratamente suferite de către primul reclamant în timpul detenției sale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Potrivit unui rezolvat al hotărârii efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova, cei doi reclamanți au fost acuzați de complicitate la evadarea unei persoane reținute, dată anterior în căutare de către structurile auto-proclamatei „republici moldovenești nistrene” pentru un pretins omor. Aceștia au fost arestați în 2004. În detenție aceștia au fost supuși relelor tratamente de către așa-zisa miliție transnsitreană.
Ambii reclamanți s-au plâns la CEDO de condițiile inumane și degradante în timpul detenției, iar primul reclamant a invocat că fusese supus relelor tratamente în timpul detenției sale în auto-proclamata „republică moldovenească nistreană”
De asemenea, reclamanții s-au plâns și că fuseseră condamnați de către o instanță, care nu putea fi considerată independentă și instituită prin lege, și că fuseseră deținuți în baza unei decizii luate ilegal de către structurile „rmn”. Ei au denunțat și că li s-a refuzat autorizarea întrevederilor cu rudele lor și că le fuseseră cenzurată corespondența.
Curtea a notat că, deși Republica Moldova nu deține un control efectiv asupra raioanelor sale de est, jurisdicția sa se răsfrânge asupra persoanelor care se află pe teritoriul său recunoscut de comunitatea internațională. Totuși, obligațiile pozitive ale Republicii Moldova în baza Articolului 1 din Convenție se limitează doar la luarea unor măsuri diplomatice, economice, judiciare și altele, în limitele competenței sale și ale dreptului internațional.
Cu referire la responsabilitatea Federației Ruse, Curtea a notat că aceasta a contribuit militar și politic la crearea regimului separatist din „rmn” în anii 1991-1992. Curtea a stabilit că Rusia a exercitat un control efectiv asupra structurilor „rmn” în perioada relevantă, constatând responsabilitatea acesteia pentru încălcarea drepturilor reclamanților garantate de Convenție.
Astfel, Curtea a hotărât că Federația Rusă a încălcat Articolul 3 din Convenție cu privire la relele tratamente provocate primului reclamant, tratamentul medical insuficient în privința celui de-al doilea reclamant și condițiile inumane și degradante de detenție în privința ambilor reclamanți.
Curtea a obligat Federația Rusă să achite 20000 de euro primului reclamant și 12500 de euro celui de-al doilea reclamant, în calitate de despăgubiri pentru prejudiciul moral, precum și 2100 de euro pentru costuri și cheltuieli.