Încă o cauză penală de malpraxis, cu implicarea a patru medici, remisă în instanța de judecată

  • 06 Iunie 11:50
Încă o cauză penală de malpraxis, cu implicarea a patru medici, remisă în instanța de judecată

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Botanica, a finisat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința a patru medici obstetricieni-ginecologi ai IMSP Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi”, învinuiți de încălcarea din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale ce au cauzat decesul pacientului (art. 213 lit.b) din Codul penal).

Potrivit rechizitoriului, prima inculpată, la data de 13 aprilie 2021, fiind apelată și informată de o gravidă despre apariția premiselor de naștere, la indicația ei, în aceeași zi, a fost internată cu diagnosticul – sarcina 36 săptămâni, ruperea prenatală prematură a membrelor amniotice, unde a fost examinată primar de a doua inculpată.

Prima inculpată s-a prezentat la spital, unde, inclusiv împreună cu a treia inculpată, fiind responsabile de acordarea asistenței medicale, adoptarea și reevaluarea planului de conduită reieșind din situațiile obstetricale în timpul nașterii, fără a manifesta diligența necesară față de obligațiile profesionale, nu au asigurat managementul uterin adecvat. Urmare a analgeziei epidurale, nu au monitorizat corespunzător pacienta, luând decizia, împreună cu a patra inculpată de a aplica ventuza obstetricală, în pofida necesității de a efectua operația cezariană.

În urma deciziei medicilor, nou-născutul a suferit traumatisme, care au dus la decesul acestuia în ziua următoare.

Învinuitele pledează nevinovate.

Infracțiunea incriminată inculpatelor se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău