Înainte de reuniunea de la Ramstein, Zelenski lansează un apel la adresa aliaților: Teroarea rusă ne cere nouă și tuturor partenerilor noștri să continuăm să ne consolidăm scutul antiaerian
-
05 Ianuarie 12:26
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel la adresa partenerilor Ucrainei de a o ajuta să își consolideze apărarea antiaeriană, aducând drept argument evoluția situației pe front, unde Rusia a folosit de la începutul acestui an peste 300 de drone kamikaze și aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, informează EFE, citat de Agerpres.
„Doar în primele trei zile ale noului an, armata rusă a utilizat peste 300 de drone de atac și aproximativ 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, împotriva orașelor și satelor ucrainene”, a denunțat el pe contul său de Telegram, potrivit CaleaEuropeană.
Mai mult, rușii atacă zilnic cu bombe aeriene ghidate.
Zelenski a explicat că cele mai multe drone și rachete au fost doborâte, doar că unele dintre ele au provocat și decese și răniți în rândul populației.
„Această teroare rusă, care nu scade în intensitate, ne cere nouă și tuturor partenerilor noștri să continuăm să ne consolidăm scutul antiaerian și toate elementele sale sistemice, de la rachete Patriot la grupuri mobile de foc”, a subliniat liderul ucrainean.
Apelul său vine înainte de o reuniune a aliaților Ucrainei ce se va desfășura la baza aeriană Ramstein din Germania și care va viza ajutorul militar pentru țara invadată de Rusia, întâlnirea având loc cu doar câteva zile înainte ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă pentru un al doilea mandat de președinte.
La reuniunea așa-numitului Grup de contact pentru apărarea Ucrainei, Austin va conduce o discuție între miniștrii apărării din peste 50 de țări pentru a 25-a oară de când Rusia și-a lansat invazia totală a Ucrainei în februarie 2022.
Ultima reuniune plenară a avut loc în septembrie. Președintele american Joe Biden trebuia să prezideze o reuniune la nivel de lideri în timpul unei vizite de trei zile în Germania, în octombrie, care a fost anulată din cauza efectelor uraganului Milton.
Nicio reuniune plenară a grupului nu a fost convocată de la victoria electorală a lui Trump în noiembrie.
Alianța informală – cunoscută și sub numele de formatul Ramstein, după numele bazei aeriene care găzduiește de obicei reuniunile- a fost condusă de Departamentul american al Apărării de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
De atunci, a fost principalul vehicul de coordonare a sprijinului militar occidental în toate domeniile, de la apărarea aeriană, la securitatea cibernetică.
Nu este încă clar dacă Trump, care a afirmat în repetate rânduri că va pune rapid capăt războiului după preluarea mandatului, va continua inițiativa. Unii oficiali au dorit ca NATO să preia conducerea acestei rețele pentru a se asigura că ea are continuitate- cu sau fără sprijinul viitorului președinte al SUA.