În vizită la Kiev, Scholz face apel la Rusia să profite de ofertele de dialog

  • 14 Februarie 2022 17:21
În vizită la Kiev, Scholz face apel la Rusia să profite de ofertele de dialog

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni Rusiei, în cadrul unei vizite la Kiev, să profite de "ofertele de dialog" menite să ducă la o dezamorsare a crizei ucrainene și a dat asigurări în același timp că Germania "își va continua cu hotărâre" ajutorul economic și sprijinul pentru Ucraina în contextul tensiunilor cu Moscova, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Activitățile militare ale Rusiei la frontiera ucraineană sunt de neînțeles. Nu există motive rezonabile pentru o astfel de desfășurare militară. Cerem Rusiei să profite de ofertele de dialog existente", a declarat Scholz într-o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu o zi înainte de o deplasare la Moscova.

Scholz a mai dat asigurări că Germania "își va continua cu hotărâre" ajutorul economic și sprijinul pentru Ucraina.

"Nicio țară din lume nu a susținut financiar Ucraina atât de puternic precum Germania în cursul ultimilor opt ani", a spus cancelarul german.

"În fața influenței străine, am supravegheat autonomia și rezistența sa. Și pot să vă asigur că vom continua acest sprijin cu aceeași hotărâre", a adăugat el.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa consideră controversatul gazoduct ruso-german Nord Stream 2 drept "o armă geopolitică".

"Înțelegem clar că este o armă geopolitică", a spus liderul de la Kiev despre acest gazoduct, care ar urma să livreze gaz rusesc în Germania ocolind Ucraina, dar care nu a primit încă undă verde de la Berlin pentru a începe să funcționeze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău