În unele școli din Ialoveni învățământul liceal va fi organizat în baza unei singure clase de a X-a

  • 22 August 2023 10:45
În unele școli din Ialoveni învățământul liceal va fi organizat în baza unei singure clase de a X-a

Ministerul Educației și Cercetării anunță într-un comunicat că susține solicitarea Direcției Educație Ialoveni privind organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a în unele instituții din raion. Totodată, liceul din satul Ruseștii Noi, urmează să devină instituție zonală unde vor fi încadrați și elevii din clasa a X-a din satul vecin, Văsieni, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Dan Perciun a avut ieri o întrunire cu mai mulți părinți din cele două localități, în cadrul căreia a fost analizată deschiderea claselor de liceu. Subiectul a fost discutat și cu șeful direcției educație din raionul Ialoveni.

Autoritățile locale în domeniul educației s-au angajat să asigure condițiile necesare pentru transportarea elevilor din Văsieni la Ruseștii Noi, distanța între cele două localități fiind de peste 6 km. 

În prezent, 20 de cereri de admitere au fost depuse la liceul din Ruseștii Noi și 17 la cel din Văsieni. În clasa a IX-a în Ruseștii Noi își fac studiile 40 de elevi, iar în Văsieni - 19. Anul trecut, liceul din Văsieni nu a avut admitere în clasele de liceu din cauza numărului mic de candidați.

Metodologia de admitere a elevilor în învățământul liceal, aprobată în anul 2017, prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au cel puțin două clase de a X-a. Documentul prevede, ca excepție, că MEC poate accepta, la propunerea consiliilor raionale, organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a dacă instituțiile de învățământ din mediul rural întrunesc mai multe condiții, inclusiv distanța redusă dintre localități și disponibilitatea Consiliului raional de a asigura transport pentru elevi.

 



Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău