În ultimii trei ani de criză, Guvernul s-a împrumutat atât în interior, cât și în exterior de cinci ori mai mult decât media pe ultimii 20 ani / Opinie

  • 15 Aprilie 2022 13:38
În ultimii trei ani de criză, Guvernul s-a împrumutat atât în interior, cât și în exterior de cinci ori mai mult decât media pe ultimii 20 ani / Opinie

Datoria Guvernului de la Chișinău, în structura totală a datoriilor Republicii Moldova, de 272 miliarde de lei, se apropie de 79 de miliarde de lei. În ultimii trei ani de criză, Guvernul s-a împrumutat atât în interior, cât și în exterior de cinci ori mai mult decât media pe ultimii 20 ani. Este una dintre concluziile analizelor expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, transmite Radio Chișinău.

Două treimi din datoriile Guvernului reprezintă împrumuturi externe, potrivit lui Veaceslav Ioniță. Altfel spus, este vorba de o datorie externă de stat de circa 47 de miliarde de lei. În același timp, datoria de stat internă este de peste 32 de miliarde de lei.

Paradoxul constă, spune Veaceslav Ioniță, în faptul că Republica Moldova va trebui să achite în acest an mult mai mult pentru dobânzile la împrumuturile interne decât pentru cele externe. Asta pentru că deservirea împrumuturilor interne este mult mai scumpă decât a celor externe, iar guvernele anterioare de la Chișinău nu au avut acces la finanțări externe, spune Veaceslav Ioniță.

„Rep. Moldova s-a confruntat cu o problemă enormă de finanțare externă și a fost nevoită să substituie finanțarea externă cu finanțarea internă – foarte scumpă. Tot ce trebuie să facă guvernul actual și cel viitor e să substituie finanțarea internă cu finanțarea externă, reducând povara deservirii datoriei. Noi în acest an vom plăti această dobândă de 2,3 miliarde de lei doar dobândă nu atât din vina acestui guvern, cât din faptul că ultimii ani, datorită lipsei de finanțare externă, guvernele au fost nevoite să se împrumute masiv pe intern.”

Expertul susține că rata de îndatorare a Republicii Moldova – de circa 31% – raportată la PIB, este una dintre cele mai mici în Europa, unde media este de circa 98 la sută.

Veaceslav Ioniță îndeamnă autoritățile să pună accent pe așa-zisul buget de dezvoltare, deoarece numai așa Republica Moldova poate scăpa de eticheta de „cea mai săracă țară din Europa”, iar pentru asta trebuie să acceseze granturi, împrumuturi ieftine și să investească mai mult în dezvoltarea infrastructurii.

„Rep. Moldova, dacă nu va avea un plan de finanțare prin atragerea capitalului privat și a împrumuturilor externe în infrastructura publică, nu va avea nici o șansă de dezvoltare. Rep. Moldova trebuie să treacă de la bugetul de supraviețuire la bugetul de dezvoltare, iar acest lucru poate fi făcut prin granturi, dar și prin împrumuturi.”

Expertul a recomandat autorităților să-și propună ca obiectiv ca investițiile în dezvoltarea infrastructurii să fie de cel puțin 6% din Produl Intern Brut.

Autoritățile nu au comentat deocamdată aceste recomandări.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău