În ultimii ani, Republica Moldova a primit de la UE granturi de peste 800 de milioane de euro

  • 24 Iunie 2018 12:12
În ultimii ani, Republica Moldova a primit de la UE granturi de peste 800 de milioane de euro

Pentru Republica Moldova, acordul de asociere cu Uniunea Europeană însemnă dezvoltarea economică și atragerea de investiții. Oportunitățile și beneficiile primilor patru ani de asociere se simt în creșterea economică semnificativă. Experții spun ca economia țării a fost resuscitată, având în vedere că aceast document a fost semnat exact în ajunul uneia din cele mai profunde crize prin care a trecut Republica Moldova.

Contribuția europeană la economia autohtona a venit imediat după semnarea Acordului de asociere, notează TVR Moldova.

Potrivit expertului IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în acea perioadă companiile mari din domeniul auto au văzut Republica Moldova ca una din țările care în care se poate investi, datorită faptului că țara a devenit parte a pieței de desfacere europene.

Veaceslav Ioniță: „După semnarea acordului de asociere în Republica Moldova după o criză care a durat cât a durat în 2017 avem o restabilirea a creșterii exporturilor în 2018 iarăși urmărim o creștere a exporturilor iar 70% din contribuția în prezent este Uniunea Europeană. Din 350 de milioane venituri a anului trecut anul acesta vom avea chiar mai mult. Cea mai mare parte care a generat reînvierea economiei noastre și a exporturilor este piața UE. Când vorbim de Uniune Europeană 40% avem în vedere România, cel mai mare contribuitor spre creșterea exporturilor a fost România.”

Acordul prevede implementarea mai multor reforme și schimbări la nivel legislativ, pentru ca firmele autohtone sa devina competitive pe piața europeană. Republica Moldova a făcut toate aceste schimbări care au sporit calitatea produselor și vizibilitatea lor pentru o piață de peste 500 milioane de consumatori.
 
Veaceslav Ioniță: „Întotdeauna am fost ferm convins și viața demonstrează o relație corectă cu UE. Noi am avut o foarte slabă legislație care nu ne permitea să intrăm pe piața europeană, tot ce înseamnă conformitatea produselor certificatele de origine. A trebuie să facem ordine în aceasta să modificăm toată legislația și acuma dacă ne uităm foarte atent Federația Rusă face același lucru sistem de conformitate și calitate ca în UE. Noi am aprobat toată legislația necesară acuma urmează ani de muncă și aici vine suportul UE pentru companii, suportul Statelor Unite ca ele să se poată adapta la noile cerințe legale.”
 
În cei 4 ani de când Republica Moldova face parte din familia europeană, prin acordul de asociere, s-au primit mai multe granturi și fonduri nerambursabile, care încearcă să ajute in zone ale economiei  unde autoritățile duc lipsa de resurse financiare.
 
Veaceslav Ioniță: „Ei încearcă să ne ajute pe segmentele unde suntem cei mai vulnerabili la competitivitate la creștere mediului concurențial, s-au dat bai pentru ca să construim același gazoduct Iași Ungheni am primit dani de la UE, lumea a uitat acest lucru pentru ce ca să ne securizăm energetic.., Republica Moldova este susținută ca să-și poată crește capacitatea de a intra pe piețele străine, ele s-au deschis pentru noi”.
 
Republica Moldova a căpătat vizibilitate și pe alte piețe, datorită acestui acord. În prezent produsele made in Moldova sunt aproape peste tot în lume. Președintele Centrului Social-Politic European, Gheorghe Costandachi, evidențiză suportul necondiționat al Europei pentru a ajunge la aceste performanțe care au ajutat la depășirea embargoului rusesc.
 
Gheorghe Constandachi: „Exclusiv datorită faptului că RM a reușit să realizeze semnarea acestui acord de asociere s-a9 deschis către Republica Moldova mult mai multe zone geografice datorită deschiderii UE. Republica Moldova înainte era închisă față de Australia față de Canada, Statele Unite însă semnarea acestui acord a deschis practic piața Republicii  Moldova. Să ne aducem aminte situația din 2006 când Rusia a impus embargoul la produsele vitivinicole să ne aducem aminte la embargoul brusc prin încălcarea a orice reguli a Organizației Internaționale a Comerțului din 2014-2015 când Rusia a interzis importul la orișice produs nemotivând ncicum. Deci Republica Moldova a făcut demersurile respective și UE a acordat o asistență de peste 250 milioane de euro.”
 
Timp de 4 ani s-au realizat foarte multe datorită acestui acord. Gheorghe Costandachi crede că în următorii ani Republica Moldova se va apropia și mult de UE.
 
Gheorghe Constandachi: Pentru următorii ani exclusiv datorită acestui acord RM se apropie și se va apropia și mai mult de UE. Sigur avem carențe ceea ce ține de reformarea justuției, ceea ce ține de corupție, drepturile omului. Avem și aicea mușcări o dinamică pozitivă”,
 
În ultimii ani, Republica Moldova a primit de la Uniunea Europeană peste 800 de milioane de euro, sub formă de granturi.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău