În timp ce diaspora spune că nu se poate întoarce acasă din cauza situației critice, guvernarea spune că R.Moldova face pași spre progres

  • 17 August 2018 13:19
În timp ce diaspora spune că nu se poate întoarce acasă din cauza situației critice, guvernarea spune că R.Moldova face pași spre progres

Aproximativ 150 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Franța, Rusia, Portugalia, Italia și alte țări, participă la Congresul Diasporei care se desfășoară astăzi la Chișinău.

În același timp, membrii grupului „Adoptă un vot” au protestat la Palatul Republicii, unde are loc evenimentul, fiind nemulțumiți de situația din țară și de faptul că  drepturile cetățenilor din diasporă nu sunt respectate. 

Zeci de cetățeni ai Republicii Moldova care au fost nevoiți să ia drumul pribegiei în căutarea unui trai mai bun s-au adunat astăzi la Chișinău, la Congresul Diasporei. Cei mai mulți dintre ei sunt plecați de ani buni din țară, dar continuă să promoveze tradițiile de acasă în lume.

„Noi am plecat din țară, dar țara nu a plecat din noi. Și astfel încerc în cadrul centrului educațional al Asociației „Miorița” din Portugalia să transmitem bogățiile noastre spirituale imateriale”

„Eu locuiesc în Republica Letonia de mai mult de 30 de ani. Facem sărbătorile în limba română. Ne întâlnim mai mulți moldoveni de Revelion, sărbătorim Mărțișorul”.

Cei mai mulți dintre oamenii plecați au fost nevoiți să emigreze din cauza sărăciei.

„Îmi amintesc foarte bine când am plecat. Se întâmpla acum 18 ani. A fost un drum greu. Eram la școala pedagogică și îmi era greu să circul Chișinău-Orhei – mama nu avea bani să-mi dea să vin în fiecare săptămână acasă și stăteam luni acolo. Acesta a fost un imbold să plecăm. Sărăcia(...)Mi-e dor de tot ce este acasă: de lanurile de floarea soarelui și grâu, de ciocârlii...De tot mi-e dor.

Sergiu Roșca este medic în Portugalia. A plecat din Republica Moldova pentru că acum șapte ani nu a putut să-și găsească aici un serviciu. „Activez în domeniul serviciilor medicale de urgență. Sunt foarte bucuros de cariera pe care o realizez. Este o țară care încă mai are nevoie de specialiști. Sper că și Republica Moldova va face mai mult ca cetățenii noștri să se întoarcă și să poată aplica în practică acele cunoștințe. Am avut ocazia, prin recomandarea unui coleg să încerc să lucrez în Portugalia. Nu a fost deloc ușor. E mai dificil primele luni”, a afirmat bărbatul.

La Congresul Diasporei a fost prezentă și Monica Babuc, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, care a povestit diasporei despre programele implementate de guvernare și a spus că Republica Moldova face pași spre progres.

„Se spune că primii părăsesc țara sunt tinerii, care caută condiții de viață cât mai bune. Din aceste considerente sunt mândră să mă anunț că una dintre problemele stringente este pusă pe tapetul autorităților publice centrale din Republica Moldova, vorbesc despre programul Prima Casă. Bineînțeles că noi nu am atins încă media europeană de salarizare, dar facem progrese și în acest context”, a declarat Monica Babuc.

Unii reprezentanți ai diasporei spun, însă, că situația în Republica Moldova este una critică și că nu pot să se întoarcă acasă pentru că nu au unde să lucreze. 

Igor Cereteuplecat în Spania de 16 ani : „Situația din țară e chiar critică. Noi am colaborat și ne-am adus un aport foarte mare pentru țară, din păcate guvernanții noștri nu ne susțin deloc”

- V-ați gândit să vă întoarceți acasă?

- Sufletul e aici mereu, dar nu avem la ce ne întoarce. Suntem mai utili în afară decât aici: ne susținem părinții, rudele care au probleme de sănătate pentru că este imposibil să trăiești aici cu o mie de lei. Eu mi-aș dori să mă întorc chiar mâine acasă: dar la ce? Noi am lăsat podurile întregi, dar guvernanții le ard în fiecare zi.

Potrivit datelor oficiale, peste 800 de mii de cetățeni moldoveni s-ar afla peste hotare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,72 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău