În timp ce Chișinăul își boiește sicriul statal, Tiraspolul își armonizează legislația cu Moscova

  • 04 Februarie 2013 15:12

În timp ce Chișinăul își boiește sicriul statal, Tiraspolul își armonizează legislația cu Moscova,, titreaza Timpul.

 

Ziarul scrie ca miercuri, la Tiraspol va avea loc conferința „internațională” cu genericul „Armonizarea legislației transnistrene cu cea rusă – calea de bază a dezvoltării statalității transnistrene”. Din partea Federației Ruse, la eveniment va participa o delegație impunătoare de importanti demnitari ruși. Cotidianul atentioneaza  ca  evenimentul nu a deranjat și nu a fost comentat în niciun fel de autoritățile legale ale R. Moldova.                               

Putin își decorează agenturile și încurajaează asimilarea definitivă a transnistriei, atenționează și publicistul Petru Bogatu. La Tiraspol sosesc oficialități ruse și savanți de la Moscoca ca să-i învețe pe seapratiști cum să rusifice rapid legislația și instituțiile regiunii rebele, comentează autorul. Vor ateriza la Chișinău, de aici vor pleca la Tiraspol și nu se tem că cineva le va sparge măcar roțile, constată publicistul. 

Constantin Tanase, comenteaza in Timpul primul război politic din acest an. A fost un război murdar,cu toate atributele proprii unor asemenea războaie, constata editorialistul. Potrivit acestuia, politicienii care l-au regizat s-au comportat cum le stă bine unor intriganți și ticăloși de meserie: au pornit războiul și s-au retras, scoțând pe câmpul de bătaie presa. Filat, Lupu, Ghimpu si Plahotniuc nu s-au produs împreună, într-o dezbatere publică.  Ei s-au atacat prin intermediari - iată de ce in opinia lui Constantin Tanasese, în acest război s-au bătut nu politicienii, ci jurnaliștii. În acest război, nu presa a manipulat, ci politicienii, ei au manipulat presa, iar prin intermediul acesteia ei au manipulat și societatea, conchide autorul.

Alexandru Cantir sustine in Adevarul că menținerea în continuare a AIE nu va mai fi decât pe respirație artificială, pentru a nu risipi chiar totul din deznodământul poveștii de succes. Autorul scrie că deja se intră în campanie electorală, se face deja inventarul susținătorilor inocenți și clientelei partidelor. Autorul este curios cum va reuși clasa politică și, în special, câteva mândre căpetenii ale ei să convingă data viitoare alegătorii să se apropie de urna de vot.

Banca de Economii are de recuperat peste 470 de milioane de lei de la patru întreprinderi de stat, pentru credite acordate încă în perioada comunistă, relevă Adevarul. Potrivit publicatiei, pe primul loc în topul datornicilor se găsește întreprinderea de stat Moldresurse. Împrumuturile au fost destinate pentru procurarea de motorină și îngrășăminte, însă o mare parte din bani au ajuns în offshore-uri. Pe locul doi se află întreprinderea de stat Servicii Transport Auto, cu datorii de 132 de milioane de lei, pentru un credit de trei ori mai mic luat în perioada comunistă pentru procurarea de autobuze. Printre datornicii importanți se află și compania Air Moldova. Creditul a fost luat în anul 2006 pentru procurarea unei aeronave Airbus, iar decizia prin care companiei i se permitea contractarea acestuia a fost aprobată chiar de majoritatea comunistă din Parlament, înfrunte cu Marian Lupu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău