În spațiul public și mediatic al Republicii Moldova a fost lansat un ghid privind identificarea, clasificarea și contracararea informațiilor false

  • 06 Februarie 2024 14:40
În spațiul public și mediatic al Republicii Moldova a fost lansat un ghid privind identificarea, clasificarea și contracararea informațiilor false

Dezinformarea este o amenințare pentru Republica Moldova, iar pericolul acestui fenomen este foarte mare, în special în contextul războiului din Ucraina”, atenționează experții, care au lansat astăzi un Ghid privind identificarea, clasificarea și contracararea informațiilor false lansate în spațiul public și mediatic al Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Fenomenul știrilor false și al dezinformării s-a intensificat odată cu declanșarea războiului rus în Ucraina. Vice-directoarea IDIS „Viitorul”, Carolina Ungureanu, a evidențiat contextul global al dezinformării și a subliniat că toți actorii din Republica Moldova, inclusiv Guvernul, societatea civilă, mass-media și cetățenii, trebuie să fie echipați cu instrumente eficiente pentru a verifica veridicitatea informațiilor.

În special odată cu începerea războiul din Ucraina am simțit terenul fertil de a lucra intens pe acest domeniu și am elaborat un proiect pentru sprijinirea gândirii critice și reziliența la dezinformare în Rep. Moldova. Astăzi noi ne aflăm într-o eră informațională și considerăm că este nevoie de acea abilitate de a analiza, evalua și a selecta informația, care devine crucială într-o societate care se dorește a fi democrată, prosperă și sănătoasă”, a precizat Carolina Ungureanu.

Pericolul acestui fenomen este foarte mare, atenționează expertul în politici publice și autorul Sergiu Bugai, la fel și nevoia critică de a face distincție dintre realitate și manipulare, în era digitală. Ghidul elaborat de IDIS Viitorul include platforme de verificare a informațiilor în format text, imagine și video, explică autorul.

„În acest ghid am încercat să facem o clarificare în terminologia care abundă piața. De exemplu, ținta de atac a președintei Maia Sandu a ajuns într-o formă deja și de satiră, căci inteligența artificială care este utilizată pentru a crea aceste deep-fake-uri sunt și cu conținut de satiră, care au scopul de a manipula opinia publică și de a distorsiona focusul opinii publice de la adevăr, spre alte fenomene nocive precum este manipularea. Deci, pericolul este foarte mare. În ghid o să găsiți acele platforme de verificare pentru orice informație, vă îndemn să verificați ghidul, pentru că veți găsi răspunsul la orice întrebare care vă frământă”, a explicat Sergiu Bugai.       

Aproximativ 70% din populația Rep. Moldova întâmpină dificultăți în diferențierea știrilor false și veridice. Acest aspect este „un semnal alarmant pentru societatea civilă și pentru jurnaliști”, a subliniat directorul IDIS Viitorul, Liubomir Chiriac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău