Podul.ro/Vlad Țurcanu: În societatea moldovenească va întârzia o veritabilă atmosferă de normalitate (Revista presei )

  • 24 Noiembrie 2020 09:21
Podul.ro/Vlad Țurcanu: În societatea moldovenească va întârzia o veritabilă atmosferă de normalitate (Revista presei )

Revista presei din 24 noiembrie 2020

Vlad Țurcanu scrie într-un editorial pentru Podul.ro despre „campania post-electorală” de la Chișinău, referindu-se la activismul lui Igor Dodon. „Dodon a lăsat să se vadă că se resimte după înfrângerea usturătoare de acum o săptămână doar în primele ore ale zilei de luni... Imediat după aceea, însă, socialistul șef a revenit la forma și stilul care l-au consacrat, păstrând același ton amenințător cu care a încercat să defileze în campanie. Autorul crede că activismul lui Dodon poate însemna că mizele pentru el nu s-au terminat odată cu pierderea alegerilor prezidențiale… Dodon este conștient că poate să piardă, odată cu Președinția, și electoratul său tradițional. Acest electorat este vânat cu insistență de Renato Usatîi, aflat pe val după scorul impresionant pe care l-a înregistrat în primul tur al scrutinului… Dodon n-a ezitat să-i ațâțe din nou pe etnicii găgăuzi, care l-au votat în proporție de 95%, împotriva Maiei Sandu și a întregii mișcări pro-europene de la Chișinău, supralicitând din nou rolul Rusiei în dezvoltarea regiunii. E de așteptat ca Dodon să întrețină o asemenea atmosferă de ostilitate în societatea moldovenească și după transferul de putere la Președinție, care ar urma să se producă până la sfârșitul anului. Din această cauză în societatea moldovenească va întârzia, probabil, o veritabilă atmosferă de normalitate, scrie Vlad Țurcanu.

Dodon a sărbătorit înfrângerea sa în mai multe localități din sudul republicii; „Este omul guleaiurilor”, titrează Jurnal.md. Igor Dodon ar fi participat la mai multe mese festive duminică, 22 noiembrie la sudul Republicii Moldova unde a sărbătorit înfrângerea sa. Acesta organizează banchete și nicidecum nu rezolvă problemele oamenilor, a declarat primarul de la Vulcănești Victor Petrioglu în la Jurnal TV. Deputatul Iurie Reniță a comentat că Igor Dodon este „omul guleaiurilor”. „Pentru el nu contează că situația e dezastruoasă sub aspectul pandemiei, e mult mai important să arate că chipurile e omul poporului și trebuie neapărat de distrus în 50 de grame ... E profund regretabil că asemenea lucruri vin de la un președinte”, a comentat deputatul. Oazu Nantoi a declarat că Igor Dodon trebuie să răspundă pentru asemenea petreceri organizate pe timpul pandemiei. În opinia lui, revenirea în fruntea partidului Socialiștilor a lui Igor Dodon îi va asigura acestuia, moartea politică.

„Așteptările alegătorilor din diasporă sunt enorme, citim în Ziarul de Gardă. Silvia Robu din Italia spune că toată comunitatea de moldoveni din Italia, care a votat masiv la alegerile prezidențiale, speră ca noul președinte să reducă corupția și sărăcia, astfel creând un nivel mai bun de trai”.

„Ne-am simțit ca la o mare revoluție, știam că putem schimba ceva acasă cu votul nostru”, spune și Cristina Catan, care locuiește de 5 ani în Germania și a votat la Frankfurt. În primul tur, a stat la coadă de la ora 11 până la 17, iar în turul doi a mers de dimineață la secție, unde era o mare de oameni. Apoi a venit alerta cu bombă și a făcut alți 250 de km spre Strasbourg pentru a vota… „A fost oribilă așteptarea, frustrarea, neputința, dar energia oamenilor care stăteau la coadă era fantastică. Pentru a evita astfel de situații, ar trebui organizate alegeri timp de mai multe zile (la fel cum a fost la alegerile din România) sau vot electronic”, spune reprezentanta diasporei moldovenești din Germania.

” Noi avem nevoie neapărat de alegeri anticipate, pentru că actualul legislativ nu ne reprezintă, acolo e plin de corupți și traseiști politici care se țin cu dinții de putere și pot reprezenta orice pe lumea asta, numai nu acest popor”, spune Iurie Cojocaru, din Marea Britanie, pentru Ziarul de Gardă.

„Dacă s-ar testa toți bolnavii care acuză simptome, asta ar duce la colapsul sistemului medical într-o zi”, titrează portalul Anticorupție, care o citează pe fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco. Ea observă că procentul testelor pozitive din cele primare rămâne a fi unul foarte înalt - 42% - 45%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,36
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:6,69 m/s
Fri
17
Sat
21
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău