În România se vor construi rachete interceptoare de ultimă generație SkyCeptor

  • 05 Mai 2022 09:16
În România se vor construi rachete interceptoare de ultimă generație SkyCeptor

Miercuri, 4 mai, la sediul Electromecanica Ploiești, a avut loc semnarea unui memorandum de înțelegere între Compania Națională Romarm S.A., Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense. Conform acestui memorandum Raytheon Missiles Defense, compania care produce sistemul Patriot, va fabrica la Ploiești rachete interceptoare SkyCeptor, scrie DefenseRomania.ro.

Potrivit sursei citate, semnarea acestui memorandumul reprezinta primul pas al colaborarii între Electromecanica Ploiești și compania Raytheon pentru fabricarea în România a rachetelor interceptoare de ultimă generație SkyCeptor.

La semnarea memorandumului au fost prezenți Wesley D. Kremer, președintele companiei americane Raytheon, ministrul economiei Florin Spătaru, ministrul Apărării Vasile Dâncu,  dar si reprezentanți ai Romarm și Electromecanica S.A.

,,Sunt bucuros sa particip in calitate de beneficiar la un eveniment pe care l-as dori multiplicat de zeci, poate de sute de ori. Ma bucur ca Ministerul Economiei a inceput o activitate de a audita ce a avea noi in industria de Aparare (...). Se spune ca razboaiele, din nefericire, se intampla, dar au si putine efecte benefice. Acelea ca accelereaza istoria. Sunt bucuros ca Electromecanica Ploiesti poate fi un partener pentru un partener atat de importanta pe piata internationala a Apararii", a precizat Vasile Dîncu, ministrul Apărării.

Ministrul economiei Florin Spătaru a precizat că în urma acestei investiții România ar putea să se poziționeze atât la nivel național, cât și la nivel european, ca un furnizor stabil și ca un furnizor de încredere în domeniul apărării.

„Mai sunt câțiva pași pe care trebuie să-i facem astfel încât producția să înceapă cât mai curând posibil. Producția înseamnă și investiții  din partea română și ceea ce l-am asigurat pe directorul Electromecanica și directorul general al Romarm e că Ministerul Economiei este hotărât să investească, să aloce bani pentru dezvoltarea acestei capabilități astfel încât România să se poziționeze atât la nivel național, cât și la nivel european, ca un furnizor stabil și ca un furnizor de încredere în acest domeniu. Utilizarea acestor rachete în conflictul din Ucraina, cu siguranță nu putem să discutăm de așa ceva pentru că un astfel de proces va dura”, a precizat Florin Spătaru.

Rachetele interceptoare SkyCeptor sunt optimizate pentru a dobora rachetele balistice și de croazieră cu rază scurtă și medie de acțiune, dar și alte tipuri de amenințări avansate.

În prezent, rachetele interceptoare SkyCeptor sunt folosite de sistemul israelian de apărare antiaeriană David's Sling. Anul trecut, Armata SUA anunța că analizează caracteristicile interceptorul israelian SkyCeptor, cu raza medie de acțiune, ca opțiune viabilă pentru îmbunătățirea capacităților de apărare aeriană și antirachetă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău