În România este sărbătorită astăzi Ziua Eroilor

  • 02 Iunie 2022 09:41
În România este sărbătorită astăzi Ziua Eroilor

În România este sărbătorită astăzi Ziua Eroilor. Această zi este celebrată, în fiecare an, odată cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paști, evocând memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, transmite Agerpres.

În această zi sunt incluse, potrivit programului aprobat de Guvernul de la București, la 26 mai, manifestări comemorative care vor fi organizate în București, în țară, dar și în afara României. Astfel, Ministerul Apărării Naționale va organiza ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul Eroilor militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul israelit, Filantropia, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroilor Revoluției, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne va organiza ceremonii la Parcela eroilor de pe DN 1, Monumentul Ultimului Străjer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cișmigiu și Monumentul Pompierilor din curtea Bisericii "Sfântul Gheorghe" Plevna.

La nivel național, autoritățile administrației publice locale vor organiza în ziua de 2 iunie, cu sprijinul și cu participarea garnizoanelor militare, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și altor organizații neguvernamentale, o serie de ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și programe proprii de comemorare a eroilor României, în principal la marile mausolee ale eroilor, dar și la cimitirele de onoare. De asemenea, la nivel internațional, reprezentanțele diplomatice vor organiza acțiuni de cinstire a memoriei eroilor români căzut și înhumați pe teritoriile altor state.

România a pierdut în Primul Război Mondial aproape un milion de militari și civili. Prevederile Tratatului de la Versailles din 1919, ce vizau țara noastră, s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali. Totodată, în același tratat, era prevăzută, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora, în semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al celor căzuți la datorie, potrivit site-ului Ligii Militarilor Profesioniști, www.ligamilitarilor.ro.

Un rol deosebit de important, în omagierea eroilor, l-a avut Societatea "Mormintele Eroilor Căzuți în Război", înființată în 1919, sub înaltul patronaj al reginei Maria, care a devenit, în 1927, Societatea "Cultul Eroilor" și mai târziu, de la 1 august 1940, "Așezământul Național Regina Maria". Acestei societăți i se datorează inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol, dar și construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente și plăci comemorative în majoritatea localităților din țară.

În noua conjunctură politică, de după al Doilea Război Mondial, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, prin Decretul nr. 71/1948, fiind abrogate prevederile anterioare. Ulterior, prin Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, s-a menținut prevederea potrivit căreia Ziua Eroilor era celebrată la 9 mai, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, prin Legea nr. 48/1995, se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, în Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos. Ulterior, Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război completează manifestările dedicate promovării cultului eroilor la români, stipulând totodată că marcarea acestei zile are loc cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, se arată într-un comunicat al Patriarhiei și publicat pe site-ul https://www.crestinortodox.ro/. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău