În R.Moldova vor fi deschise centre pentru copii și adulți care suferă de autism

  • 25 Aprilie 2019 10:44
În R.Moldova vor fi deschise centre pentru copii și adulți care suferă de autism

În R. Moldova vor funcționa centre specializate de intervenție pentru copii și adulți cu tulburări din spectrul autist (TSA). Guvernul a aprobat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a acestora și standardele minime de calitate. Centrele vor fi publice sau private, iar beneficiarii acestora vor putea fi copii de la 3 până la 18 ani și tineri, de la 18 până la 25 de ani, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se spune că centrele pot fi create de autorități centrale, locale, organizații nonguvernamentale naționale și internaționale, în coordonare cu Ministerul. Deschiderea acestora are ca scop acordarea de asistență copiilor și tinerilor adulți cu TSA sau cu risc de apariție a TSA. Totodată, va fi oferit suport părinților pentru dezvoltarea copilului și tinerilor adulți, în vederea reabilitării medico-sociale, incluziunii sociale și educaționale. De asemenea, se urmărește prevenirea abandonului și instituționalizării.

În cadrul acestor centre, va fi oferit suport specializat copiilor și tinerilor adulți în realizarea potențialului de comunicare, dezvoltare fizică, adaptare, prin acordarea serviciilor de sănătate mintală, corecție, logopedică, kinetoterapie, servicii psiho-pedagogice și psihologice. Activitățile centrului vor fi realizate de către specialiștii din domeniul medical, social și psihopedagogic.

Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru instituirea unui centru specializat de intervenție pentru tulburări de spectru autist este estimat la 1,452,325 lei. Ministerul Sănătății a apelat la partenerii de dezvoltare pentru asistență investițională în dotarea centrelor, pentru buna funcționare a acestora și pentru instruirea personalului implicat.

Conform datelor statistice ale MSMPS, în Republica Moldova sunt înregistrați circa 500 de copii cu tulburări din spectrul autist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău