În R.Moldova sunt 400 de copii bolnavi de diabet zaharat. Cât cheltuiește statul pentru o persoană bolnavă

  • 26 Octombrie 2018 16:21
În R.Moldova sunt 400 de copii bolnavi de diabet zaharat. Cât cheltuiește statul pentru o persoană bolnavă

Anual statul cheltuiește echivalentul a 345 de dolari pentru un caz de diabet zaharat necomplicat.

În prezent, în Republică Moldova sunt 400 de copii bolnavi de diabet.

Tratamentul pentru persoanele cu diabet zaharat este asigurat în totalitate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate, cât și cele neasigurate. De asemenea, din bugetul de stat sunt procurate analogii de insulină.

Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, pentru anul 2018, pentru insuline s-au alocat peste 61 de mii de lei, iar pentru tratamentul medicamentos antidiabetic tabletat – peste 79 de mii de lei. Sumele sunt mai mari cu aproximativ 18% comparativ cu anul 2017. Tendințele de majorare se mențin și pentru anul 2019.

Beneficiari ai analogilor de insulină sunt copiii, dar și o parte din adulți, în special cei cu diabet zaharat de tip I și II.

Toți copii care suferă de diabet zaharat sunt asigurați cu glucometre, dar și cu cinci teste pe zi pentru fiecare copil. Pentru anul curent s-au alocat în jur de 900 de mii de lei doar pentru procurarea dispozitivelor în acest sens și a consumabililor. Totodată, fiecare instituție medico-sanitară publică de nivelul primar oferă gratuit teste expres pentru adulți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău