În R.Moldova nu va mai fi verificată materia primă din care se produc medicamentele. Riscurile provin din Rusia

  • 27 Mai 2018 10:44
În R.Moldova nu va mai fi verificată materia primă din care se produc medicamentele. Riscurile provin din Rusia

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a plasat în dezbateri publice un proiect de modificare a ordinului privind controlul de stat al calității medicamentelor. Ca urmare, se va omite controlul materiei prime din care se produc medicamentele, a substanțelor active, dar și excludera unor  plății pentru controlul calității, care ar trebui să reducă costul medicamentelor, potrivit autorităților.

Timpul de control de stat al medicamentului se va reduce de la 60 la 40 de zile lucrătoare, deoarece se va exclude timpul acordat controlului materiei prime – 20 de zile lucrătoare, menționează Sănătate INFO.

Astfel, ordinul de Guvern cu privire la verificarea medicamentelor, ce datează din anul 2012, va fi completat cu următoarea prevedere:

„Medicamentele fabricate în Republica Moldova, cât și cele de import autorizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, medicamentele recepționate în calitate de ajutor umanitar (în continuare medicamente) și materia primă utilizată la prepararea medicamentelor, sunt supuse în mod obligatoriu controlului de stat al calității. Materiile prime utilizate la fabricarea medicamentelor sunt supuse controlului de stat al calității, la cererea solicitantului”.

Guvernul consideră că nu este nevoie un control suplimentar al materiei prime, deoarece toate substanțele care sunt introduse pentru fabricare provin din state semnatare ale Regulilor de Bună Practică de Fabricație (GMP), din 2013,

Astfel,orice dosar depus la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pentru autorizarea unui medicament ar conține informație veridică și amplă, inclusiv despre calitatea materiei prime din care esdinte fabricat medicamentul. 

Dorina Florea, expert în cadrul Serviciului politici medicamente și dispozitive medicale, confirmă că deocamdată nu putem spune cu cât se va diminua prețul medicamentelor, cert este că se va omite o procedură care „nu este necesară”: 

„Atunci când un medicament se înregistrează pentru autorizare, se prelevă probe de produs finit de medicament și de substanța activă din care a fost fabricat. Acum se exclude controlul substanței active, pentru că atunci când se dozează substanța în produs finit, dacă nu ar fi fost calitativă, nu ar fi reușit analiza. De aceea, se exclude controlul dublu. Cele 20 de zile se exclud și astfel câștigam și în timp și în bani”, a spus Dorina Florea.

O estimare a economiilor nu s-a făcut însă, deocamdată, deoarece fiecare substanță activă are prețul ei de testare.

Sunt substanțe a căror analiză se efectuează în câteva minute, sunt însă substanțe care durează mult mai mult și multe procedee chimice, menționează sursa citată.

Potrivit expertului, nu există riscul ca pe piața din Republica Moldova să apară medicamente de calitate dubioasă, deoarece Agenția Medicamentului nu înregistrează medicamente fără certificare GMP.

Republica Moldova este parte deplină a acestui certificat din anul 2016.

Se pare totuși că există „ferestre” pentru medicamente din state care nu sunt membre GMP, sau nu sunt membre depline.

„Materia primă care vine din Federația Rusă, Ucraina și Belarus va fi verificată pentru că aceste state nu sunt membre GMP”, ne-a lămurit Dorina Florea.

Elena Chițan, asistent universitar de la Catedra Farmacie Socială „Vasile Procopișin” spune că tarifele pentru verificarea substanței active demonstrează că economiile nu vor fi așa de mari, iar prețul final nu se va micșora substanțial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău