În R.Moldova este declarată stare de urgență în sănătatea publică. Restricțiile care rămân în vigoare

  • 15 Mai 2020 20:52
În R.Moldova este declarată stare de urgență în sănătatea publică. Restricțiile care rămân în vigoare

Începând de sâmbătă, 16 mai, este instituită stare de urgență în sănătate publică, acest regim fiind valabil până la 30 iunie. Decizia a fost aprobată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că o parte din măsurile restrictive rămân în vigoare. Astfel, este obligatorie păstrarea distanței sociale de cel puțin un metru, dar și purtarea măștilor în transportul public și în spațiile închise.

Potrivit deciziei comisiei, activitatea piețelor din Chișinău și Bălți rămâne în continuare sistată. Totodată, rămâne valabilă interdicția privind accesul la terenurile de joacă și cele de sport. 

Ministrul Sănătății, a informat că în hotărârea comisiei este reglementată, în continuare, interdicția pentru persoanele cu vârsta mai mare de 63 de ani, interdicție stabilită până la data de 31 mai, de a se afla în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă.

Începând de mâine vor fi reluate, însă, serviciile stomatologice și cele de freză.  

Începând cu data de 16 mai aceste servicii medicale stomatologice vor fi reluate, dar cu niște rigori foarte clar determinate de protecție atât pentru medici precum și pentru pacienți. Și tot începând cu data de mâine vor fi reluate serviciile în cadrul frizeriilor, dar noi limităm doar la serviciile de freză, dar cu măsuri de precauție pentru frizer și persoana care va beneficia de aceste servicii, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Activitatea instituțiilor de învățământ școlare și preșcolare rămâne sistată cel puțin până pe 30 iunie.

La fel până pe data de 30 iunie nu vor activa instituțiile de învățământ indiferent de nivelul acestora, vorbim aici și de grădinițe, și de școli, dar și de universități și alte trepte de învățământ. În funcție de situația epidemiologică se vor lua deciziile ulterioare în legătură cu unele măsuri care la momentul actual s-au impus, adăugat ministrul Sănătății. 

Comisia Națională  Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis, de asemenea, reluarea treptată a prestării serviciilor medicale.

La prima etapă, în cadrul instituțiilor medicale spitalicești vor fi reluate serviciile chirurgicale de o zi, intervențiile chirurgicale la pacienții cu risc anestetic mic, serviciile de recuperare precoce pentru pacienții după AVC, infarct miocardic, traumatisme. Totodată, pentru asistența medicală primară, o condiție esențială o reprezintă programările pentru a evita aglomerările și vor fi reluate examenele medicale cu scop profilactic, activități planificate de screaning, activitățile pentru imunizare, a spus Viorica Dumbrăveanu.  

 
 
 
 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău