În Republica Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Instituția va funcționa autonom

  • 18 Iulie 2023 14:21
În Republica Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Instituția va funcționa autonom

În Rep. Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Instituția va funcționa autonom și va fi subordonată prim-ministrului, care va coordona activitățile Agenției în raport cu unele ministere. Totodată, Agenția va fi responsabilă de implementare și coordonarea Programului Național ce vizează drepturile omului în cazuri de violență domestică, după cum au anunțat autorii proiectului în cadrul unor consultări publice organizate astăzi în Parlament, transmite Radio Chișinău.

După adoptarea Convenției de la Istanbul, Rep. Moldova s-a aliniat prevederilor legislației europene și a adoptat un nou Program Național pe anii 2023-2027 cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Pentru implementarea cadrului legal e necesar instituirea unei autorități naționale care ar avea funcția de monitorizare, evaluare și de implementare a politicilor, a  spus coordonatoarea proiectului  de creare a Agenției, membră a unui grup de lucru de experți al Consiliului Europei (GREVIO), Angelina Zaporojan-Pîrgari.

„Putem să spunem că modelul (n.r. Agenției) corespunde criteriilor de coordonare stabilite de Convenția de la Istanbul. Și anume – implicarea în mecanism  a celui mai înalt nivel de guvernare, agenția fiind instituită la nivelul guvernului, implicarea tuturor ministerelor responsabile de domeniul prevenirii și combaterii în ceea ce privește coordonarea implementării activităților. Participarea ONG-urilor în tot procesul, dar și ca membri ai Consiliului Coordonator, Agenția va dispune și de un nivel de autoritate, ținând cont că se va afla și sub egida primului ministru”, a declarat Angelina Zaporojan.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, Daniella Misail-Nichitin, a spus că este necesar un mecanism transparent de colaborare și coordonare multidisciplinar la nivel central și regional. Totodată, resursele financiare ar trebui să fie suficiente și să stimuleze activitatea agenției, altfel poate risca să fie o altă instituție pasivă, spune Daniela Misail-Nichitin.

„Cum vom asigura o eficiență financiară. Necesitatea serviciilor este evidentă, servicii nu sunt suficiente, și atunci când vorbim de prevederile Convenției de la Istanbul, dar și practicile existente atât în țările membre UE, sunt diferite, și reflectă cumva și capacitatea financiară a statului, dar și a partenerilor”, a spus Daniela Misail-Nichitin.

Societatea civilă ar trebui să fie prezentă și să integreze experiența organizațiilor în activitatea Agenției, a spus coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”, Veronica Teleucă:

„Cred că este vorba nu este doar despre acoperirea financiară, dar despre mandatul Agenției, acoperirea financiară, coordonarea cu serviciile sociale, la fel, acre trebuie contextualizate în contextul reformei serviciilor sociale, care acuma este în proces de derulare, și noi nu cunoaștem exact care este viziunea referitor la serviciile specializate, serviciile integrate”, a precizat Veronica Teleucă.

Potrivit expertei Angelina Zaporojan-Pîrgari, proiectul Agenției din Rep. Moldova a fost creat după modelul și experiența de implementare a politicilor în țări din Uniunea Europeană, precum Germania, Suedia și Spania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău